15.2 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 20:58

Mercedes-Benz F 015 – mașina care se conduce singură / VIDEO

spot_img

Prototipul a fost prezentat de constructorul german Daimler la Salonul CES 2015 din Las Vegas

mercedes_F015

Constructorul de automobile german Daimler a prezentat în ajunul deschiderii Salonului Consumatorilor de Electronice (CES) din Las Vegas prototipul unei mașini care poate rula fără șofer și în care pasagerii pot sta față în față.

Potrivit AFP, Mercedes-Benz F 015, o mașină electrică dotată cu o mulțime de dispozitive electronice, cu o formă ovală futuristă, a fost prezentată marelui public de Dieter Zetsche, patronul Daimler, înainte de marea deschidere așteptată pentru marți a Salonului CES 2015 din Las Vegas.

Mașina are volan, însă scaunul rezervat în general șoferului poate să pivoteze. Pasagerii din fața își pot răsuci astfel scaunele cu spatele la șosea și pot discuta față în față cu pasagerii aflați pe scaunele din spate. Seamănă puțin cu “conceptul de trăsură”, a remarcat Dieter Zetsche.

În timp ce pasagerii se relaxează, discută sau se dedică unor activități precum utilizarea ecranelor tactile integrate în tabloul de bord, în portiere sau în geamul din spate, mașina rulează singură spre destinație. În afară de ecranele tactile, pasagerii pot interacționa cu vehiculul grație comenzilor prin gesturi sau declanșate prin simpla mișcare a ochiului.

https://www.youtube.com/watch?v=DYTV4d-Gn0s

Vehiculul “comunică” cu spațiul care-l înconjoară, în funcție de modul în care rulează – manual sau automat – și poate reacționa la deplasările unui pieton în fața mașinii. “Este opinia noastră despre viitor în termeni de design, concept și comunicație a mașinii”, a comentat Zetsche. Dincolo de performanța tehnică, prototipul se dorește și reflecția unei noi filosofii.

Prototipul a circulat luni seară pe bulevardul “Strip” din Las Vegas pentru a se alătura standului firmei germane prezente la CES, unde va rămâne expus până pe 9 ianuarie.