6.1 C
București
luni, 1 martie 2021 - 9:42

Mentorul teroriștilor lucrează la spitalul unde au fost aduse victime de la „Charlie Hebdo”

Farid Benyettou, fostul “emir” al “filierei Buttes-Chaumont”, care a contribuit la radicalizarea fraţilor Cherif şi Said Kouachi, lucrează din decembrie ca infirmier stagiar la unul dintre principalele spitale din Paris

mentor_teroristi

Farid Benyettou, fostul “emir” al “filierei Buttes-Chaumont” care a contribuit la radicalizarea fraţilor Cherif şi Said Kouachi, lucrează din decembrie ca infirmier stagiar la unul dintre principalele spitale din Paris unde au fost transportate victime ale atacului de la “Charlie Hebdo”.

Farid Benyettou a fost condamnat la şase ani de închisoare în 2008, în dosarul destructurării “filierei Buttes-Chaumont”. El a ieşit din închisoare în 2011 şi, din decembrie, este infirmier stagiar la secţia de urgenţă a spitalului Pitié-Salpêtrière, unul dintre principalele centre spitaliceşti unde au fost transferate victimele atacului de la “Charlie Hebdo”, relatează “Le Parisien”.

Născut pe 10 mai 1981, Farid Benyettou predica la moscheea Adda’wa. Urmărit de serviciile de informaţii încă de la începutul anilor 2000, care au remarcat apropierea lui de Grupul Salafist pentru Predică şi Luptă (GSPC), el i-a întâlnit pe fraţii Kouachi, cărora le-a inoculat viziunea sa radicală despre religie şi din care a făcut primii săi elevi, pe care voia să îi trimită în Irak pentru a participa la jihad.

După ce a ieşit din închisoare, în 2011, Farid Benyettou s-a înscris la Institutul de formare a infirmierilor (Ifsi), după care la începutul lunii decembrie a anului trecut s-a angajat la secţia de urgenţă a spitalului Pitié-Salpêtrière. Potrivit mai multor mărturii oferite de personalul medical, acesta era “un elev studios şi discret”.

Farid Benyettou nu a lucrat miercuri şi joi, dar urma să se prezinte la serviciu în noaptea de vineri spre sâmbătă, precum şi în următoarele două. “Este de neimaginat că acest bărbat – pe care toată lumea îl prezintă drept unul dintre principalii mentori ai fraţilor Kouachi – ar fi putut primi victimele foştilor lui protejaţi“, afirmă un medic din cadrul spitalului.

Printre colegii săi, stupefacţia este imensă. “Potrivit normelor Ministerului Sănătăţii, nu poţi pretinde un post de infirmier cu un cazier judiciar încărcat”, explică un coleg de serviciu, citat de “Le Parisien”.