15.2 C
București
joi, 23 mai 2024 - 3:55
No menu items!

,,Mein Kampf” a ajuns best-seller în Germania

spot_img

Retipărirea autobiografiei lui Hitler, Mein Kampf, a fost interzisă în Germania pentru mult timp. Acum a ajuns best-seller.

O versiune adnotată este în prezent pe locul al doilea în secţiunea non-ficţiune din lista de best-sellere a săptămânalului Der Spiegel, considerat o autoritate în cercurile de literatură germană.

Drepturile de autor pentru Mein Kampf au aparţinut Bavariei, care a admis o interdicţie privind retipărirea cărţii timp de 70 de ani. Atât librăriile, autorităţile federale de reglementare cât şi nenumăraţi istorici erau îngrijoraţi că autobiografia lui Adolf Hitler ar putea fi folosită pentru propagandă de dreapta. ,,Această carte este prea periculoasă pentru publicul larg”, spunea istoricul Florian Sepp.

Copiile oficiale ale cărţii au fost protejate de autorităţile germane precum un secret de stat. Accesul era acordat doar anumitor profesionişti care solicitau asta în mod oficial. Criticii susţineau că interzicerea cărţii doar adăuga la misterul din jurul ei şi făcea mai mult rău decât bine.

Misterul a luat sfârşit în decembrie, când drepturile de autor au expirat.

Cu toate acestea, versiunea care se află în prezent în fruntea best-seller-urilor din Germania este cu mult diferită de cea scrisă de Adolf Hitler. Noua ediţie de 2000 de pagini este plină de adnotări cu remarci ale experţilor care ajută la explicarea comentariilor liderului nazist.

Editorii sunt de părere că această soluţie expune ideologia distructivă şi violentă a lui Hitler.

Octavian Cătuşanu