10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 16:43
No menu items!

Medvedev: Ucraina este în pragul unui război civil

spot_img

 Dmitri Medvedev

Premierul rus Dmitri Medvedev consideră că Ucraina se află în pragul unui război civil, în contextul în care autoritățile proeuropene de la Kiev acuză Moscova de amestec în escaladarea tensiunilor separatiste din sud-estul Ucrainei, unde grupuri armate au preluat controlul mai multor clădiri administrative și au intrat în confruntări cu forțele de ordine ucrainene la Slaviansk, potrivit Ria Novosti.

În Ucraina s-a vărsat din nou sânge. Țara e în pragul unui război civil. Este un lucru foarte trist. Cauza tragediei ucrainene este că autoritatea legitimă nu a încercat să mențină legea și ordinea în regiuni, atunci când au început să fie ocupate clădirile oficiale, în timp ce autoritățile nelegitime, prin contrast, speră să restabilească ordinea, pe care chiar ele au călcat-o în picioare cu cinism, venind la putere printr-o lovitură de stat

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev

În confruntările de la periferia orașului Slaviansk a murit un ofițer SBU, iar mai mulți militari din trupele ucrainene au fost răniți, afirmă ministrul de interne Arsen Avakov, care susține că victime sunt și de partea separatiștilor.

Moscova nu recunoaște actualele autorități ucrainene și le atribuie întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate în țară.

După ce a informat că trupele ruse comasate la frontiera cu Ucraina s-ar afla în dispozitiv de luptă, armata ucraineană a anunțat marți dimineață că a amenajat poziții de tragere la frontiera cu Rusia. Mii de militari ucraineni sunt antrenați în exerciții de pregătire de luptă și patrulează zona de graniță, conform publicației ucrainene Segodnia. NATO a difuzat săptămâna trecută o serie de fotografii din satelit care ar demonstra că Moscova a comasat zeci de mii de militari (între 30.000 și 40.000, conform estimărilor Alianței), blindate și echipamente pentru a interveni în țara vecină.

Luni seara, ministrul ucrainean al apărării, Mihail Koval a declarat în direct la postul public al televiziunii ucrainene, că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite de luptă.

„Forțele armatei ucrainene se pregătesc pentru a îndeplini sarcinile stabilite prin decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare”, a precizat Koval, indicând că armata poate să se implice în operațiunea antiteroristă împotriva insurgenților secesioniști din sud-estul țării și fără instituirea stării de necesitate în aceste zone, notează agenția de presă ucraineană Ukrinform.

Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a promulgat luni după-amiază decretul cu privire la începerea operațiunii antiteroriste în sud-estul țării, evocând posibilitatea unei cooperări cu forțe ONU de menținere a păcii.

C.A.