12.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 4:30
No menu items!

Meditația conștientizării momentului prezent, cel mai eficient „medicament” contra anxietății

spot_img

Scopul mediaţiei conştientizării momentului prezent este de a avea o minte calmă, clară şi alertă

meditatie 2

Meditaţia conştientizării momentului prezent, foarte simplă de practicat, în orice moment al zilei, este o metodă eficientă de a depăşi anxietatea şi depresia, scrie psychocentral.com, citat de noulpamant.ro.

Pentru a obţine cele mai bune rezultate, alegeţi-vă un moment exact pentru a o practica, de exemplu că prim lucru pe care îl faceţi la trezire sau ultimul, înainte de culcare, de preferat în acelaşi loc. Veţi descoperi că practica regulată va elimina semnele psihologice ale anxietăţii. Dacă veţi practica pentru o lună sau mai mult, vă veţi rescrie modelele de gândire axate pe trecut şi viitor cu modele de gândire concentrate pe prezent. Atunci vă veţi simţi cu mult mai relaxat constant.

Scopul

Scopul mediaţiei conştientizării momentului prezent este de a avea o minte calmă, clară şi alertă. În acelaşi timp, corpul este profund relaxat, aproape adormit. Trebuie să ne propunem să ne lepădăm de tot zgomotul interior şi de zbuciumul emoţional pentru a deveni goi. Din această stare se poate naşte o pace profundă şi extatică, cu toate că este nevoie de puţină practică până la reuşită.

Pregătirea

Adoptaţi o postură confortabilă, însă în aşa fel încât să nu adormiţi. Ţinta este să aveţi o minte alertă însă un corp relaxat, așa cum se întâmplă în starea de veghe. Poziția verticală poate fi mai eficiente decât cea orizontală, dar fiecare alege poziția cea mai ușoară și relaxantă, în care se simte cel mai confortabil.

Schimbarea de la gândire la simţire

Primul pas este să ieşiţi din ciclurile nesfârşite de gândire. Mergeţi către experimentarea realităţii prezente aşa cum este ea. Pentru a face acest lucru, puneţi-vă un gardian interior folosind intenţia. Gardianul interior controlează ce intră şi ce nu intră în minte. Daţi gardianului interior instrucţiuni clare pentru a-şi face treaba fără interferenţe din partea voastră. Repetaţi-vă încet şi clar şi cu toată atenţia pe aceste fraze de trei ori: Acum este momentul să fiu conştient/a de momentul prezent. Eliberez trecutul şi viitorul”.

Conştiența

Pentru că mintea are tendinţa naturală să gândească, ţineţi-o ocupată cu sarcini relativ neinteresante. Când sunteţi începători în meditaţie, mintea voastră poate fi ca un adolescent rebel, nedisciplinat şi mereu având propria voinţă. De aceea, la început daţi minţii multe elemente pe care să se concentreze; pe măsură ce abilităţile de a medita şi a vă relaxa sporesc, alegeţi obiecte de concentrare din ce în ce mai puţine şi mai simple. Prima etapă a meditaţiei se numeşte „conştiența momentului prezent”. Pur şi simplu puneţi-vă atenţia pe:

  • Sunete. Mai întâi concentraţi-vă pe cele mai clare sunete, iar pe măsură ce concentrarea voatră devine tot mai ascuţită, observaţi sunetele mai subtile, precum cele făcute de păsări sau traficul din depărtare. Doar lăsaţi-le să treacă uşor prin voi, neconcentrându-vă pe sunetele care tocmai au trecut, fiind prezent la sunetele care se nasc.
  • Senzaţiile corporale. Simţiţi-vă braţele odihnindu-se în poala voastră, picioarele pe scaun. Simţiţi hainele pe piele. Observaţi orice durere, tensiune musculară, mişcări ale stomacului sau senzaţii de anxietate, exact acele lucruri de care încercaţi de obicei să fugiţi. Observaţi cum aceste senzaţii se transformă şi se schimbă, dându-le drumul şi devenind conştient de cele care se nasc.
  • Gândurile. Observaţi-vă gândurile cum se nasc şi dispar, fără să vă ataşaţi de ele sau să simţiţi că trebuie să acţionaţi în baza lor. Unele gânduri sunt non-sensuri; altele sunt atât de atrăgătoare încât le urmaţi. În cazul gândurilor care aduc cerinţe, observaţi-le, etichetaţi-le şi lăsaţi-le să plece. De exemplu, dacă gândiţi: „Sunt supărat din cauza acelei insulte”, aţi putea cataloga gândul ca „durere” şi apoi să îl eliberaţi, fiind gata pentru următorul gând care se naşte. Este la fel ca atunci când vă uitaţi la norii care trec pe cer, progresând către „o minte albastră ca cerul”, în care norii de furtună trec şi mintea este clară, calmă şi alertă.
  • Respiraţia. Observaţi schimbările naturale în respiraţia voastră pe măsură ce deveniţi din ce în ce mai relaxaţi. Aţi putea observa că începeţi cu o respiraţie superficială şi rapidă, însă ea devine mult mai regulată pe măsură ce vă relaxaţi profund.

Olimpia Diaconiuc