0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 21:58
No menu items!

Medicul Ștefan Spiridon, Dom Vista Medical: “Putem detecta până la 5 mutații apărute în genomul noului coronavirus”

spot_img

De profesie medic, Ștefan Spiridon, fondatorul clinicii Dom Vista Medical a reușit să se afirme în cu totul și cu totul alt domeniu de activitate, deși clinica pe care a fondat-o cu mult timp înainte de a intra în politică și în administrație performează inclusiv în privința depistării noului coronavirus și a testării rapide a populației.

“Sunt medicul Ștefan Spiridon, inițiatorul acestui proiect de suflet, muncind 11 ani pentru a performa. Iată că sunt chiar <<în fața>> Dom Vista, asumat și mândru de ceea ce am reușit să realizez. Și am toate motivele să fiu mândru, fiindcă, într-o perioadă grea pe care încă o traversăm, am reușit să înregistrăm performanțe medicale care ne impun pe piață drept vârf de lance în materie de tehnologie dedicată luptei împotriva Covid – 19″, spune medicul într-un interviu pentru Sursa Zilei.

Care au fost resorturile ce au reușit să-l propulseze în lumea politico-administrativă înainte să fi împlinit 30 de ani, care este legătura între spital și primărie și, mai ales, care este mesajul doctorului Spiridon pentru români la debutul unui nou val pandemic aflați din interviul acordat Sursa Zilei.

Sursa Zilei: V-am căutat pe Google și, în aproape toate rezultatele, v-am regăsit prezentat cu etichete precum „viceprimarul Sectorului 4” sau „fostul viceprimar al Sectorului 4”. De ce nu „medicul Ștefan Spiridon”?

Ștefan Spiridon: Probabil activitatea mea medicală nu ar fi „vândut” la fel de bine precum cea din spectrul politic. Sau administrativ. Eram consilier local de aproape 4 ani, însă, am intrat în atenția publică abia după tragedia de la Colectiv, când am fost desemnat viceprimar. Dar, vă mulțumesc pentru că îmi creați prilejul să aduc în prim-plan realizările mele din domeniul în care m-am specializat.

Cum este să conduci primăria după Cristian Popescu Piedone?

A fost o provocare și o mare responsabilitate pe care mi le-am asumat și de care m-am achitat, cred eu, cu fruntea sus. Medic fiind, mi-a fost ușor să empatizez cu oamenii din comunitate, axându-mă pe problematica socială și străduindu-mă să sprijin categoriile defavorizate. Cu oameni pe care i-am cunoscut în acea perioadă am rămas prieten și caut, de fiecare dată, să-i ajut cum pot. Cred că o primărie se conduce și cu inima, dacă simți să-i ajuți pe oamenii cu care viața a fost mai puțin blândă. Vedeți, despre acțiunile întreprinse în sprijul acestora, de ce nu se scrie?

Ați intuit, parcă, următoarea întrebare: de ce ați candidat în anul 2016 la Primăria Sectorului 4?

Tocmai v-am răspuns. Cred sincer că omul este rezultatul faptelor sale câtă vreme face ceea ce simte. Am simțit să fiu alături de comunitatea în slujba căreia am fost timp de 4 ani. Am respectat rezultatul alegerilor și voința oamenilor.

V-ați retras din scenă, cum s-ar spune…

Nu s-ar spune. După cum v-am răspuns mai devreme, am rămas legat de oamenii pe care i-am cunoscut în cei 4 ani de administrație. Am rămas tot între oameni. La spital și la clinică.

În  perioada sărbătorilor, dar și înainte, în plin val pandemic sau cu un număr descrescător al infectărilor, clinica pe care o dețineți s-a remarcat drept „favorita vedetelor”, care v-au ridicat în slăvi pe rețelele sociale, pentru că le-ați dat rapid rezultatul testului PCR. Ați profitat de pandemie, pentru a vă promova clinica și a vă alimenta contul?

Puțini știu că Dom Vista Medical funcționează încă din anul 2011. Deci, este exclus să fi înființat clinica în scopul unui câștig pandemic. Și nici nu am profitat de funcția de viceprimar pentru a-mi înființa o afacere, după cum s-a scris. Viceprimar am ajuns în anul 2015, deci, despre ce vorbim?

Revenind la clinică, vă pot spune că, încă din anul 2011, oferim întreaga gamă de servicii medicale. La noi puteți efectua orice tip de analize, nu doar teste PCR. E adevărat că, odată cu debutul pandemiei, am investit în aparatura specifică testării, punând la dispoziția pacienților noștri, în premieră, o unitatea de testare mobilă care prelucrează inclusiv teste RT-PCR. Fiind dotată cu analizor PCR de tip “point of care”, facilitează obținerea unui rezultat cu o acuratețe de 100 % în diagnosticarea virusului SARS-CoV-2. În cadrul unității mobile de testare efectuăm atât teste antigen, cât și anticorpi IGG/IGM, referindu-ne la cei dobândiți în urma trecerii prin boală sau la anticorpi neutralizați de proteina S Spike, respectiv, cei dobândiți în urma procesului de vaccinare. Dotările acestei unități de testare mobilă sunt aceleași cu acelea existente într-un laborator uzual de analize medicale, unele dintre ele fiind din clasa analizoarelor de tip “point of care”, reprezentând inovații cu răspuns rapid în procesul de diagnosticare. Iată câteva dintre rațiunile pentru care, nu doar vedete, ci peste 60.000 de pacienți au efectuat testarea în cadrul Dom Vista Medical. Pe cei care ne-au trecut pragul solicitând efectuarea altor tipuri de investigații nu i-am numărat. Mi-ar fi luat ceva timp, vă dați seama, din 2011, de când ne-am înființat, și până în prezent. Dar, iarăși, de bine nu prea se scrie. Suntem prima și singura societate de pe piața serviciilor medicale din România cu vechime în domeniu, care a reușit ca, în perioada pandemiei, să autorizeze, cu respectarea tuturor prevederilor legale, un laborator de testare Covid-19. Ați citit undeva despre asta?

Citisem într-un articol exact contrariul.

Am explicat și atunci exact cum vă povestesc și dumneavoastră, însă, probabil că unii respectă mai puțin adevărul. Am fost surprins să constat că, deși am plecat din administrație de mai bine 5 ani, sunt “de interes” tot pentru că sunt “fostul viceprimar”. Și mă intrigă exprimări de genul “fostul viceprimar al sectorului 4 se află în spatele Dom Vista Medical”. Nu sunt “în spatele”. Sunt medicul Ștefan Spiridon, inițiatorul acestui proiect de suflet, muncind 11 ani de zile pentru a performa. Iată că sunt chiar “în fața” Dom Vista, asumat și mândru de ceea ce am reușit să realizez!

Și am toate motivele să fiu mândru, fiindcă, într-o perioadă grea pe care încă o traversăm, am reușit să înregistrăm performanțe medicale care ne impun pe piață drept vârf de lance în materie de tehnologie dedicată luptei împotriva Covid – 19.

Pe lângă unitatea mobilă de testare despre care v-am vorbit anterior, am mai bifat o premieră: laboratorul Dom Vista beneficiază de un kit care poate detecta până la 5 mutații apărute în genomul SARS-CoV-2, folosind tehnica de ultimă generație ARMS PCR, considerată vârful piramidei în diagnosticarea mutaților. Astfel, ca urmare a transmiterii intracomunitare a virusului SARS-CoV-2 la nivel global, acesta a suferit o serie de mutații cu consecințe majore în gradul de agresivitate a infecției virale. Genetic, mutațiile au apărut la nivelul genelor virale (gena S – ce codifică proteinele Spike, gena M ce codifică proteinele membranare, gena N ce codifică proteinele nucleocapsidiale, gena E ce codifică anvelopa virală). Așadar, o importanță deosebită o are detectarea mutației de interes și nu indentificarea cu exactitate a tulpinii virale. Performanțele acestui kit sunt susținute de o lungă serie de cercetări în domeniu efectuate în peste 20 de țări. Doar prin depistarea mutațiilor apărute la tulpinile ce afectează populația se pot estima severitatea și evoluția pandemiei.

Înțelegem din discursul dumneavoastră că v-ați dori ca oamenii să vă rețină ca pe „medicul Ștefan Spiridon”, nu ca pe omul politic despre care s-a spus că și-ar fi folosit influența pentru a-și deschide clinica. Investiți în imagine, domnule doctor?

Investesc în promovarea serviciilor medicale pe care le oferim, nu în a mă promova pe mine. Nu cred în cei care se laudă că au făcut ceva bun pentru oameni. Dar, probabil că uneori este necesar, pentru a nu da ocazia să se interpreteze. Dacă aș fi ieșit să vorbesc despre Dom Vista, unii ar fi zis că mă laud, alții au dat conotație negativă, spunând că sunt „în spate”. Sunt transparent și foarte asumat. În cei 11 ani, am reușit să formez o echipă de specialiști, oameni deosebiți, care performează în profesie. Lor, colegilor mei, le datorez succesul acestui proiect. Ei sunt în spatele Dom Vista.

Vreau să încheiem, însă, acest interviu cu un mesaj pe care îl transmit ca medic: în contextul pe care îl traversăm, îi rog pe români să dovedească prudență și responsabilitate, să poarte masca și să se testeze imediat, evitând astfel riscul de a-i expune pe cei dragi. Și să continue să se vaccineze.

Emanuel Stan