vineri, 27 noiembrie 2020 - 16:45

Medicii clinicii de ovule Sabyc, condamnați definitiv la 3 ani închisoare

Pârtii deschise și zeci de mii de turiști așteptați la ski pe Vala Prahovei

Minivacanţa de 1 Decembrie şi sărbătoarea Sfântului Andrei, vor umple Valea Prahovei de turişti, care vor avea voie să meargă în drumeţii pe munte,...

Pelerinajul de Sfântul Andrei, interzis în continuare de judecătorii constănțeni

Judecătorii Tribunalului Constanţa au respins, vineri, ca fiind inadmisibilă, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea, pe 30 noiembrie, a...

Constanța, dovada vie că restricțiile sunt de formă. În carantină, numărul infectărilor nu scade

Una dintre localitățile aglomerate în care s-a instituit carantina arată ca în orice altă zi normală, în care nu sunt impuse restricții suplimentare. Aceasta...

Iohannis, contrazis de Bruxelles. Numărul infectărilor nu va scădea până la sfârșitul anului

Garanțiile oferite cu un optimism debordant de președintele Klaus Iohannis în privința evoluției epidemiologice până la sfârștiul anului sunt contrazise de date oficiale ale...

Magistraţii Înaltei Curți i-au condamnat,  marți, pe patronul clinicii Sabyc – Harry Mironescu, pe fiul acestuia – Yair Miron şi pe medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind la câte 3 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic ilegal cu ovule.

mironescu

Ceilalți inculpați, Rosana Turcu, coordonator al Agenţiei Naţionale pentru Transplant pe Bucureşti, iar Victor Zota, fost director al ANT vor plăti cheltuieli judiciare. Decizia este definitivă.

Descontopeşte pedepsele rezultante aplicate sus-numiţilor inculpaţi, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor.

Modifică pedepsele aplicate acestor inculpaţi pentru infracţiunea prev.de art.281 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.1 lit.a, alin.2, art.76 alin.1 lit.e teza a II-a Cod penal anterior, în sensul că le stabileşte la pedeapsa de câte 200 lei amendă penală.

În baza art.33 lit.a, a art.34 lit.d Cod penal anterior, contopeşte pedepsele aplicate sus-numiţilor inculpaţi, fiecare având de executat pedeapsa rezultantă de câte 3 ani închisoare.

Menţine restul dispoziţiilor deciziei.

 Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Mironescu Harry, Miron Yair, Borza Cecilia, Zota Victor Gheorghe şi Turcu Rosana Maria Cristina împotriva aceleiaşi decizii. Obligă pe inculpaţii Mironescu Harry, Miron Yair, Borza Cecilia, Zota Victor Gheorghe şi Turcu Rosana Maria Cristina la plata sumei de câte 850 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 150 lei, reprezentând onorariul de avocat pentru apărarea din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul de avocat pentru apărarea din oficiu a inculpaţilor Lewit Natan şi Ziskind Genia, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de câte 150 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.

minuta ÎCCJ

Dosarul a fost trimis în judecată pe 24 februarie 2010 de procurorii DIICOT, care au stabilit că Harry Mironescu, şeful clinicii Sabyc, era liderul unei reţele care racola cupluri din străinătate care doreau inseminare artificială. Medicii prelevau ovulele unor românce, pe care ulterior le implantau femeilor dornice să devină mame.

Natan Lewit este acuzat că ar fi exercitat fără drept profesia de medic pe teritoriul României. Potrivit procurorilor, în calitate de medic specialist în obstetrică-ginecologie, el racola din străinătate cuplurile ce doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

De asemenea, Genia Ziskind este acuzată că, în calitate de specialist embriolog, pregătea culturile (embrionii) necesare realizării embriotransferului efectiv şi a exercitat profesia de medic pe teritoriul României fără să aibă acordul din partea autorităţilor competente.

Fiul lui Harry Mironescu, Yair Miron, a fost trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, trafic de celule de origine umană şi de complicitate la introducerea în ţară de celule de origine umană în mod fraudulos.

Procurorii susţin că Yair Miron a ştiut că donatoarele de ovule primeau bani din partea clinicii şi că Sabyc nu era acreditată să desfăşoare activităţi de reproducere pe cale artificială, iar materia genetică era introdusă în ţară în mod fraudulos.

Secretara Cecilia Borza este acuzată că a racolat în mod direct ori prin persoane interpuse tinere cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, preocupându-se totodată de păstrarea discreţiei asupra activităţii reale desfăşurate.

Procurorii au mai arătat că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota şi Rosana Turcu, coordonator al Agenţiei pe Bucureşti, acuzaţi că ar fi întocmit şi semnat un înscris privind legalitatea funcţionării clinicii Sabyc.

Fostul șef al DGIPI anunță că dosarul său a rămas fără obiect

Fostul șef al DGIPI, Gelu Oltean, explică, pe blogul personal, că dosarul în care a fost arestat nu mai are obiectul infracțiunii de care...

Cea mai nouă recomandare OMS, în pandemie: Minimum 150 de minute de sport pe săptămână

Toţi adulţii ar trebui să facă minimum 150 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână, pentru bunăstarea şi sănătatea mintală în timpul pandemiei...

Gabriela Szabo, plimbare de 10 km după ce a stat în carantină, diagnosticată cu Covid-19

În pandemie, sportul nu e promovat la fel de mult ca purtatul măştii sau statul în casă, în ciuda multor studii care demonstrează că...

Disputa dintre Patriarhie și Guvern continuă pe tema pelerinajului de Sfântul Andrei

Patriarhia Română înaintează o cerere oficială către Guvern și solicită ca la Pelerinajul de Sfântul Andrei să aibă acces toți credincioșii din România, cu...

Turcia: Încă 337 de sentințe pe viață pentru puciul din 2016. Peste 4.500 de condamnați până acum

Un tribunal turc a condamnat joi 337 de persoane, printre care ofiţeri şi piloţi, la închisoare pe viaţă, la finalul principalului proces asupra tentativei...