9.9 C
București
luni, 26 februarie 2024 - 2:53
No menu items!

Medicii clinicii de ovule Sabyc, condamnați definitiv la 3 ani închisoare

spot_img

Magistraţii Înaltei Curți i-au condamnat,  marți, pe patronul clinicii Sabyc – Harry Mironescu, pe fiul acestuia – Yair Miron şi pe medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind la câte 3 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic ilegal cu ovule.

mironescu

Ceilalți inculpați, Rosana Turcu, coordonator al Agenţiei Naţionale pentru Transplant pe Bucureşti, iar Victor Zota, fost director al ANT vor plăti cheltuieli judiciare. Decizia este definitivă.

Descontopeşte pedepsele rezultante aplicate sus-numiţilor inculpaţi, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor.

Modifică pedepsele aplicate acestor inculpaţi pentru infracţiunea prev.de art.281 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.1 lit.a, alin.2, art.76 alin.1 lit.e teza a II-a Cod penal anterior, în sensul că le stabileşte la pedeapsa de câte 200 lei amendă penală.

În baza art.33 lit.a, a art.34 lit.d Cod penal anterior, contopeşte pedepsele aplicate sus-numiţilor inculpaţi, fiecare având de executat pedeapsa rezultantă de câte 3 ani închisoare.

Menţine restul dispoziţiilor deciziei.

 Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Mironescu Harry, Miron Yair, Borza Cecilia, Zota Victor Gheorghe şi Turcu Rosana Maria Cristina împotriva aceleiaşi decizii. Obligă pe inculpaţii Mironescu Harry, Miron Yair, Borza Cecilia, Zota Victor Gheorghe şi Turcu Rosana Maria Cristina la plata sumei de câte 850 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 150 lei, reprezentând onorariul de avocat pentru apărarea din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul de avocat pentru apărarea din oficiu a inculpaţilor Lewit Natan şi Ziskind Genia, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de câte 150 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.

minuta ÎCCJ

Dosarul a fost trimis în judecată pe 24 februarie 2010 de procurorii DIICOT, care au stabilit că Harry Mironescu, şeful clinicii Sabyc, era liderul unei reţele care racola cupluri din străinătate care doreau inseminare artificială. Medicii prelevau ovulele unor românce, pe care ulterior le implantau femeilor dornice să devină mame.

Natan Lewit este acuzat că ar fi exercitat fără drept profesia de medic pe teritoriul României. Potrivit procurorilor, în calitate de medic specialist în obstetrică-ginecologie, el racola din străinătate cuplurile ce doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

De asemenea, Genia Ziskind este acuzată că, în calitate de specialist embriolog, pregătea culturile (embrionii) necesare realizării embriotransferului efectiv şi a exercitat profesia de medic pe teritoriul României fără să aibă acordul din partea autorităţilor competente.

Fiul lui Harry Mironescu, Yair Miron, a fost trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, trafic de celule de origine umană şi de complicitate la introducerea în ţară de celule de origine umană în mod fraudulos.

Procurorii susţin că Yair Miron a ştiut că donatoarele de ovule primeau bani din partea clinicii şi că Sabyc nu era acreditată să desfăşoare activităţi de reproducere pe cale artificială, iar materia genetică era introdusă în ţară în mod fraudulos.

Secretara Cecilia Borza este acuzată că a racolat în mod direct ori prin persoane interpuse tinere cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, preocupându-se totodată de păstrarea discreţiei asupra activităţii reale desfăşurate.

Procurorii au mai arătat că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota şi Rosana Turcu, coordonator al Agenţiei pe Bucureşti, acuzaţi că ar fi întocmit şi semnat un înscris privind legalitatea funcţionării clinicii Sabyc.