-1.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 23:08
No menu items!

Medicii arestați la Neamț despre pacienții care nu aveau suficienți bani: “Ce scârbe de oameni!”

spot_img

Hotărârea Curții de Apel Bacău prin care au fost menținuți după gratii toți cei patru medici ortopezi de la Spitalul Județean Neamț arestați pentru corupție, obținută de Sursa Zilei, scoate la iveală o latură extrem de urâtă a acestor medici.

Polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție au reușit să probeze faptele medicilor după ce au montat tehnică de înregistrare și de filmare în cabinetele acestora și în aproape tot Spitalul Județean Piatra Neamț.

În hotărârea Curții de Apel Bacău se arată că toți medicii ortopezi arestați au fost filmați fie în timp ce primeau direct bani de la pacienți, fie numărau banii lăsați pe birou, pe care îi introduceau în dulapurile sau în gențile personale. Filmările au mai arătat că, atunci când intrau în cabinete, doctorii scoteau bancnote din buzunare sau din plicuri, pe care le introduceau apoi în propriile portofele.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au prezentat în motivarea deciziei lor o discuție dintre doctorii Constantin Nanu și Grigore Berea, considerată importantă pentru modul cum se raportau medicii la pacienți.

Relevantă în cauză, pentru modul în care puneau problema inculpații, medici ai Secției de Ortopedie este înregistrarea audio video a dialogului purtat de către inculpatul Nanu Constantin cu 2 persoane de sex femeiesc în data de 19.12.2018, în vestiarul medicilor, când una din femei încearcă să introducă în buzunarul halatului o sumă de bani, însă acesta din urmă îi îndepărtează mâna, cerându-i să-și aducă aminte care a fost valoarea negociată a folosului material ilicit, în speță suma de 1500 de lei. După ce persoana respectivă îi dă inculpatului suma de 1250 lei, afirmând că restul îi va aduce ulterior și pleacă din vestiar intră inculpatul Berea Grigore, iar inculpatul Nanu Constantin, folosind cuvinte cu caracter obscen, își exprimă indignarea că femeia a încercat să-i dea inițial doar 200 de lei, ”nici cât proteză de șold, necimentată, bipolară”. În acel moment inculpatul Berea Grigore a scos din dulapul vestiarului un teanc de banconte de 50 de lei, pe care le-a numărat, spunându-i inculpatului Nanu Constantin ”nu sunteți în stare să negociați cu ei”, iar replica acestuia a fost: ”ce scârbe de oameni”, se arată în hotărârea Curții de Apel Bacău.

De punctat că un alt doctor arestat,Florică Guțu, este recidivist.

Șpăgile, justificate prin lipsurile de la Spitalul Județean Neamț

În fața judecătorilor băcăuani, doctorul Nanu a oferit explicații halucinante pentru faptele sale.

Astfel, referitor la ”implicațiile pecuniare”, doctorul a spus că ”acest lucru e datorează atât unui status existent în societatea noastră, cât unor lipsuri deosebite de la nivelul Spitalului Județean Piatra Neamț”.

Singurul care și-a cerut scuze pentru faptele sale a fost doctorul Guțu.

Judecătorii Curții de Apel Bacău argumentează pe larg gravitatea faptelor. 

”Profesia de medic presupune, în cele din urmă, mai mult decât o simplă meserie sau ocupație. Prin jurământul profesional depus de fiecare dintre inculpați, aceștia și-au asumat o vocație socială, ce presupune o doză foarte ridicată de compasiune umană, de înțelegere a suferinței fizice, și nu numai, a fiecărui pacient în parte, și o dorință interioară de a ajuta aproapele aflat în nevoie urgentă. Or, tocmai această esență a umanismului și a compasiunii profesiei de medic a fost trădată….”, arată judecătorii.

Cristi Ciupercă