12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:36
No menu items!

Medici-traficanți de ovule, reținuți de procurorii DIICOT

spot_img

Medici-traficanți de ovule, reținuți de procurorii DIICOT

Reprezentanţii unei clinici private din Capitală au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), după ce au racolat mai multe tinere – de regulă studente din provincie, cu situaţii materiale precare – cărora le-au plătit între 600 şi 800 de lei pentru preluarea de ovule. Specialiștii clinicii vindeau apoi ovulele cu 3.000 – 4.000 de euro cuplurilor care apelau la servicii de fertilizare in vitro.

Poliţişti şi procurori DIICOT au făcut, marţi, şase percheziţii în Capitală, în acest caz în care 11 reprezentanţi ai unei clinici private din Capitală şi cetăţeni israelieni specialişti în domeniul reproducerii asistate sunt suspectaţi de trafic de celule de origine umană, pentru fertilizare in vitro.

„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că membrii grupării s-au implicat în organizarea acestor activităţi, în cadrul unei clinici din Bucureşti, racolând tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 30 ani, de regulă studente din provincie, cu situaţii materiale precare, pe care le-au determinat să doneze ovocite umane contra unor sume cuprinse între 600 şi 800 de euro, celule ce ulterior au fost vândute pentru sume între 3.000 şi 4.000 de euro, unor cupluri care apelau la serviciile de fertilizare in vitro oferite de această clinică”, arată Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că este vorba despre medici, asistenți medicali și embriologi, dar și manageri ai clinicii Med New Life.

„Majoritatea cuplurilor beneficiare sunt din Israel, deplasându-se periodic în România, în mod special pentru efectuarea inseminărilor artificiale menţionate”, a precizat Poliţia Română.

Pe parcursul investigaţiilor au rezultat şi date conform cărora personalul clinicii a derulat şi activităţi de recoltare şi vânzare a celulelor ovocite în condiţii interzise de etica medicală, sursele de recoltare fiind frecvent aceleaşi pentru mai multe cupluri solicitante. Anchetatorii fac cercetări în acest caz pentru trafic de celule de origine umană şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În urma percheziţiilor derulate marți au fost duse la audieri 30 de persoane.

Acţiunea a fost realizată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti. Suportul informativ a fost asigurat de Direcţia de Informaţii şi Protectie Internă a MAI.

R.D.