19.7 C
București
marți, 22 iunie 2021 - 4:15

Medici germani: Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță încă necunoscută

spot_img

Medicii de la Spitalul Charité din Berlin au declarat luni că datele clinice indică faptul că politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi prezintă ”urme de otrăvire”, transmit AFP, Reuters şi dpa, conform Agerpres.

UPDATE – Opozantul rus Alexei Navalnîi indică o posibilă otrăvire cu un inhibitor de colinesterază, deşi substanţa specifică încă nu este cunoscută.

UPDATE 2- Oficialii ruși din Sănătate au spus luni că Aleksei Navalnîi, critcul Kremlinului, a fost testat negativ la inhibatori de colinesterază când a fost spitalizat în Omsk săpămâna trecută, contrazicând diagnosticul pus de doctorii germani care îl tratează la Berlin, relatează Reuters. Navalnîi nu ar fi arătat semne că a fost otrăvit când a fost internat la clinică și au fost făcute teste pentru a verifica o serie de substanțe, inclusiv inhibatori, a spus Ministerul Sănătății.

Colinesteraza este o enzimă esenţială pentru funcţionarea normală a sistemului nervos al omului, al altor vertebrate şi insectelor.

Substanţele chimice care blochează sau inhibă colinesteraza pot provoca o hiperactivitate în cazul unei multitudini de funcţii umane, conducând la efecte acute multisistemice care pot fi letale.

Unele pesticide, precum organofosfaţii sau carbamaţii, inhibă colinesteraza. Aceste produse chimice pot fi în unele situaţii otrăvitoare pentru om.

Omul poate fi expus pesticidelor care inhibită colinesteraza prin inhalare, ingerare, precum şi prin contactul cu ochii sau cu pielea în timpul procesului de producţie ori prin aplicare.

Știrea inițială:

Medicii de la Spitalul Charité din Berlin, unde este internat Navalnîi, au declarat luni că datele clinice indică faptul că acesta prezintă ”urme de otrăvire (…) cu o substanţă din grupa de substanţe active numite inhibitori de colinesterază”, o analiză amplă fiind iniţiată pentru identificarea otrăvii.

Instituţia medicală din capitala germană unde este tratat Navalnîi a afirmat că substanţa găsită în corpul acestuia nu este deocamdată cunoscută şi că pacientului i s-a administrat atropină.

De asemenea, sechelele pe termen lung ”în particular asupra sistemului nervos nu pot fi excluse în acest stadiu”, se menţionează într-un comunicat al spitalului berlinez, potrivit căreia starea lui Aleksei Navalnîi rămâne gravă, dar fără a exista un pericol acut pentru viaţa lui.

Navalnîi, vechi oponent al preşedintelui Vladimir Putin, s-a îmbolnăvit grav joi, anturajul său susţinând că a fost otrăvit, şi a fost transportat sâmbătă în Germania pentru a fi tratat.

Biroul Federal de Investigaţii Criminale (BKA) din Germania a anunţat că Aleksei Navalnîi se află sub protecţia poliţiei, pusă la dispoziţie de statul german, în Spitalul Charité din Berlin.