10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 14:29
No menu items!

Medicamentele care conţin ketoconazol, oprite de la vânzare

spot_img

nizoral

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a cerut farmaciilor să oprească de la vânzare medicamentele care conţin ketoconazol (precum Nizoral și Fungoral), după ce Comisia Europeană a cerut retragerea de pe piaţă a acestor produse.

Comisia Europeană (CE) a cerut retragerea tuturor medicamentelor care conţin ketoconazol, folosite în tratarea infecţiilor fungice, după ce, în vară, Agenţia Europeană Medicamentului recomandase suspendarea acestora pe motiv că riscul leziunilor hepatice, după utilizare, este mai mare decât beneficiile.

În urma solicitării CE, Agenţia Naţională a Medicamentului a cerut farmaciilor scoaterea produselor care conţin ketoconazol de la vânzare.

“Am trimis această cerere către farmacii. Aştept date legate de cantitatea de medicamente existentă la vânzare. Nicio farmacie nu mai poate vinde produse care conţin ketoconazol. În schimb, există alte produse care nu conţin această substanţă”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dr. Marius Savu, citat de MEDIAFAX.

El a precizat că, în iulie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomanda suspendarea autorizaţiilor de comercializare a pastilelor care conţin ketoconazol, iar prin solicitarea CE măsura propusă a devenit oficială.

În România sunt cinci companii care produc medicamente cu ketoconazol, respectiv Arena, Terapia (Nizoral), Helcor, Magista şi Slavia.

R.D.