30 C
București
marți, 16 august 2022 - 22:07
No menu items!

Mazăre pierde definitiv Portul Constanța

spot_img

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea prin care, în 2008, un pachet de peste 1,3 milioane de acțiuni deținute de stat la Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” – S.A. Constanța a trecut la Consiliul Local Constanța

portul-constanta

Primarul Constanței, Radu Mazăre, pierde definitiv Portul Constanța. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că dispozițiile legii din 2008, prin care un pachet de peste 1,3 milioane de acțiuni deținute de stat la Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” – S.A. Constanța (reprezentând 20% din capitalul social) a fost transferat, cu titlu gratuit, către Consiliul Local al Municipiului Constanța.

CCR a admis cu unanimitate de voturi sesizarea formulată de Avocatul Poporului care a atacat pe 9 septembrie actul normativ.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Avocatul Poporului a anunțat pe 9 septembrie că a ridicat la CCR excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii 216/2008.

Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozițiilor legale criticate față de art. 136 alin. (1) și alin. (2) și art. 121 alin. (2) din Constituție.

În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului și al unităților administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituție, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul și unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orașe, municipii și județe, iar nu consiliile locale sau consiliile județene, care sunt autorități deliberative.