24.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 19:31
No menu items!

Maternitatea din Rădăuți, închisă după ce bebelușii au contractat un stafilococ puternic

spot_img

maternitate

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus închiderea maternității din municipiul Rădăuți, pentru o perioadă de zece zile, după ce mai mulți bebeluși au contractat stafilococul auriu meticilino rezistent, foarte agresiv, ce poate cauza boli grave, conducând chiar la deces, a declarat adjunctul DSP Suceava, Cătălina Zorescu.

DSP Suceava a dispus o anchetă în acest caz, s-au preluat probe pentru analize din secții și de la personal, iar un rezultat ar putea fi dat publicității pe 30 decembrie.

Potrivit adjunctului DSP, cel mai probabil se poate vorbi despre neglijență în serviciu, personalul fiind acela care nu ar fi respectat normele de igienă impuse de legislația în vigoare.

Cei șase bebeluși au ajuns pe rând în secția de chirurgie infantilă a Spitalului Județean Suceava, începând din data de 16 decembrie, iar decizia de închidere a maternității s-a luat pe 18 decembrie.

Bebelușii au suferit intervenții chirurgicale, din cauza unor abcese cu diverse localizări, unul dintre aceștia fiind într-o stare mai gravă, deoarece a fost diagnosticat cu osteomielită de femur, adică o infecție a osului femural.

Primele cazuri de infecție s-au înregistrat din 19 noiembrie, dar nu a fost anunțată DSP Suceava. Un episod de infecție nozocomială, cu piocianic, s-a mai înregistrat în Maternitatea Rădăuți în luna iunie a acestui an, iar DSP a dispus închiderea pentru o perioadă de o lună.

DSP Suceava face o anchetă epidemiologică la maternitate, urmând să stabilească dacă este vorba despre culpă medicală, neglijență în serviciu sau ambele, să ia măsuri în consecință și să decidă dacă deschide sau prelungește măsura de sistare a activității în maternitate.

A.V.