19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 19:27
No menu items!

Materiale cumpărate în pandemie zac și acum în depozite. România și-a învățat lecția: Fără achiziții mari de vaccinuri

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că România nu va mai achiziţiona vaccinuri în cantitate foarte mare pentru care nu există interes la nivelul populaţiei. Multe dintre materialele cumpărate în pandemie sunt și acum în depozite.

“Am reuşit să vindem 7,5 milioane de doze de vaccin în valoare de circa 150 de milioane de euro. Sigur că aceste contracte, care se află încă în vigoare, instituie obligaţii pentru România, inclusiv obligaţii de plată. Negociem cu Comisia Europeană care a reprezentat România, dar faptul că în guvernele anterioare şi-au asumat aceste contracte prin memorandumuri semnate de fostul prim- ministru, domnul Cîţu, instituie aceste obligaţii pentru ţara noastră şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie încât să ajungem la o înţelegere amiabilă care să protejeze resursele publice”, a transmis Ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că potrivit contractului, România mai trebuie să ia de la Pfizer 27-28 de milioane de doze de vaccin.

 “Nu am un răspuns minune la chestiunea asta, însă am un răspuns asumat că în niciun caz nu vom achiziţiona vaccinurile care sunt în cantitate extrem de mare, pentru care nu există în momentul de faţă şi probabil că nici în viitor interes la nivelul populaţiei, discutăm de cantităţi foarte mari de vaccinuri. Doar de la Pfizer ar trebui să mai luăm teoretic vreo 27 sau 28 de milioane de doze de vaccin”, a mai explicat Rafila.

Întrebat ce se întâmplă și materialele sanitare cumpărate în pandemie, Rafila a spus: “A fost o discuţie astăzi în Guvern, s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale Unifarm. Acolo ştiţi bine că s-au cumpărat foarte multe materiale sanitare la Unifarm. Multe dintre ele nu erau corespunzătoare din punct de vedere calitativ. Ele există în depozitele Unifarm. Au făcut subiectul şi diverselor investigaţii care au fost făcute în această perioadă în ceea ce priveşte modul în care au fost realizate achiziţiile publice acolo. Sigur că pe partea de anchetă penală nu pot să vă dau foarte multe detalii, dar este evident că s-au cumpărat. Acolo a existat un împrumut pentru Unifarm în valoare de un miliard 150 de milioane de lei, care în mod evident nu a fost folosit corespunzător, pentru că cea mai mare parte din materialele achiziţionate şi echipamentele achiziţionate de Unifarm se găsesc încă în depozite, nu au putut fi folosite datorită unor carenţe de natură tehnică şi a unor specificaţii care probabil că nu au fost cele corecte”.

                                                                                                       Adina Bucur Silav