-0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 2:57
No menu items!

Măsurile ministerului Sănătății pentru valul 5: Izolare de doar 10 zile, testare la medicii de familie, medicamente antivirale

spot_img

Izolarea va fi de doar 10 zile în România, nu de 14, ca până acum. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, măsurile pentru valul 5 al pandemiei, printre care se numără aducerea în țară a medicaţiei care poate fi administrată în sistem ambulatoriu pentru pacienţii cu COVID, mărirea capacităţii de testare sau elaborarea ghidului de recomandări pentru monitorizarea ambulatorie.

 

”Am avut discuţii cu producătorii de medicamente inovative pentru a avea la dispoziţie cât mai repede medicaţia care se poate administra în sistem ambulatoriu şi care deja este disponibilă în unele ţări, în Israel am văzut”, a declarat Alexandru Rafila.  

Ministrul a mai amintit măsura de extindere a capacităţii de testare şi a asistenţei medicale ambulatorii, posibilă prin ordonanța adoptată recent de Guvern, care face posibilă testarea gratuită la cabinetele medicilor de familie, care vor primi 50 lei pentru fiecare pacient testat.

”Accesul la testare este  esenţial pentru a depista infecţia. Se testează oricine are simptomatologia sau care are contact cu o persoană infectată”,a afirmat Rafila.  

Ministrul a mai precizat că a fost realizat și un ghid de recomandări pentru monitorizarea ambulatorie, care prevede cum se prescriu medicamentele antivirale.

În privința spitalelor, Rafila a anunțat creșterea bugetului pentru secțiile ATI, evaliuări stricte privind starea instalaţiilor electrice şi de oxigen pentru a creşte siguranţa pacienţilor, întâlniri mai numeroase cu reprezentanții DSP din toată țara.

”Am avut întâlnire cu DSP, avem 20 la sută de paturi alocate pentru pacienţii COVID. În acest moment sunt funcţionale 2.805 paturi de ATI, paturi asigurate şi cu echipamente şi personal. Am crescut bugetul cu 65 la sută pentru secţiile ATI”, a mai precizat ministrul.

Marilena Nedelcu