14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:57

Măsurile antiteroriste aglomerează frontierele României

spot_img

Traficul rutier în Vama Albiţa, judeţul Vaslui, s-a aglomerat, în ultimele zile, odată cu înăsprirea controalelor la frontieră, ceea ce a condus la creşterea semnificativă a timpilor de aşteptare pentru cei care intră în ţară. Oamenii sunt nevoiţi să stea la rând cel puţin o oră.

Înăsprirea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, printr-o măsură dispusă de Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne al UE, a condus la aglomerarea Vămii Albiţa în ultimele trei zile, pe sensul de intrare în ţară.

Chiar dacă valorile de trafic sunt unele obişnuite, numărul de maşini care aşteaptă la rând a crescut semnificativ, în condiţiile în care controlul documentelor şi al autoturismelor s-a înăsprit. Astfel, cei care intră în ţară din Republica Moldova trebuie să aştepte la rând minimum o oră, faţă de câteva minute cum se întâmpla până acum, cel puţin pentru cetăţenii din state membre ale UE.

În plus, autorităţile de frontieră au decis să nu mai funcţioneze acea poartă de intrare în România destinată special celor cu cetăţenie a unui stat membru al Uniunii Europene.

Practic, nu mai există artere de control cu prioritate. Toţi cei care tranzitează Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa sunt supuşi unui control amănunţit, atât asupra documentelor, cât şi asupra bagajelor, fiind verificaţi în toate bazele de date pentru a se vedea dacă nu există alerte pe numele lor”, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Vaslui, Irina Mirică, citată de Mediafax.

Pe lângă înăsprirea controalelor, STPF Vaslui a decis suplimentarea personalului în Vama Albiţa, totodată înfiinţându-se încă o cabină suplimentară pentru poliţiştii de frontieră.

“Pe lângă suplimentarea de personal în punctul de trecere al frontierei, sunt constituite rezerve de control pregătite să intervină dacă situaţia o impune. Toate aceste măsuri sunt luate pentru siguranţa noastră, a tuturor”, susţine Irina Mirică. Potrivit acesteia, măsurile suplimentare de control se vor menţine, cel puţin deocamdată, pe o perioadă de trei luni.

Statele membre au decis implementarea imediată a măsurilor sistematice de control la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra persoanelor care beneficiază de libertatea de circulaţie, anunţă Consiliul UE pentru Afaceri Interne, într-un comunicat oficial.

foto: adevarul.ro