12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 0:42

Măsuri urgente pentru valul 4. Fără lockdown și “permisii” pentru cei vaccinați

spot_img

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, marți, că se fac pregătiri pentru valul patru al pandemiei de COVID-19, însă nu se ia în discuție un lockdown asemănător celui din anul 2020. Restricții vor exista, însă nu pentru toți, fiind “permisii” pentru unii, adică pentru persoane vaccinate sau testate anti-COVID.

Arafat a precizat că se vor lua măsuri locale, în funcție de rată de incidență din fiecare zonă a țării și focarele COVID-19 care vor există în valul patru.

“Înainte erau restricții pentru toți. Acum poate că vor fi permisii pentru unii, că să nu ajungem din nou la restricții pentru toți. Nu e țintită persoană nevaccinat[. Încercăm să menținem unele activități, fără să le închidem. Dacă menținerea acestor activități se va baza pe vaccinare sau testare, ce facem este să aplicăm măsuri de sănătate publică care să limiteze răspândirea”, a spus șeful DSU.

El a menționat că hotărârea de Guvern privind starea de alertă, care va fi prelungită, prevede ce se întâmplă în funcție de incidența pe ultimele 14 zile.

”Noi vom încerca să pregătim locuri pentru COVID-19 în fiecare spital, dar ideea este ca toate spitalele să funcționeze în regim mixt. Spitalele trebuie să funcționeze atât pentru COVID, cât și pentru celelalte afecțiuni”, a mai arătat Raed Arafat.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că, potrivit INSP, ar putea apărea în valul patru aproximativ 4.000 de cazuri spitalizate pe zi.

”Ne așteptăm ca numărul de internări să fie mai mic acum decât în valul trei, chiar dacă s-ar putea să ajungem la un număr de infectări similar cu cel din valul trei.

Ultima raportare de la Institutul Național de Sănătate Publică corectează o raportare anterioară și estimează că vârful ar putea fi pe la finalul lunii septembrie. Dar este o estimare. Ne putem aștepta să apară modificări față de această estimare”, a subliniat ministrul Sănătății.

                                                                                                                Adina Silav