11.2 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 22:11

Măsuri sporite în calea imigranților la frontiera româno-sârbă / FOTOGALERIE

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, s-a întâlnit joi în Serbia, la Djerdap, cu omologul său sârb Nebojsa STEFANOVIĆ. Principala temă a discuțiilor celor doi oficiali a constituit-o problematica migrației și nevoia identificării unor măsuri suplimentare de siguranță la frontiera comună.

În acest context, ministrul Petre Tobă a subliniat că dezvoltarea colaborării dintre autoritățile române și sârbe va contribui la creșterea siguranței propriilor cetățeni, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, cei doi oficiali au convenit ca, în perioada imediat următoare, să se asigure cadrul legal pentru organizarea de patrule comune alcătuite din polițiști de frontieră români și sârbi, iar schimbul de date și informații să se intensifice, prin operaționalizarea Punctului de Contact Comun de la Porțile de Fier.

“Ministrul Petre Tobă a subliniat foarte buna colaborare dintre structurile MAI şi cele similare din Serbia, dar şi dintre serviciile de informaţii ale celor două state în ceea ce priveşte schimbul de date privind criminalitatea transnaţională, criminalitatea organizată şi terorismul, dar şi în ceea ce priveşte fenomenul luptătorilor înarmaţi”, se precizează în comunicatul MAI.

“România a luat măsuri suplimentare de creștere a siguranței la frontieră, deoarece avem o responsabilitate în plus, ca stat care gestionează 2.070 de kilometri de frontieră externă a UE. În acest context, este nevoie de o consolidare a cooperării inclusiv la frontiera româno-sârbă”, a declarat Petre Tobă.

În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au analizat și funcționarea acordului de readmisie dintre cele două state și au convenit asupra necesității creșterii eficienței acestuia.

Tobă a reafirmat sprijinul României în procesul de aderare al Serbiei la Uniunea Europeană. El a mai declart că România susține deschiderea, în viitorul apropiat, a unor noi capitole de negociere foarte importante, printre care şi capitolul 24 – Justiţie, Libertate şi Securitate, domeniu în care putem oferi expertiză.

“Întâlnirea cu ministrul sârb se înscrie într-un calendar al întâlnirilor bilaterale ale ministrului Petre Tobă cu miniștri de interne din statele vecine, pentru consolidarea măsurilor de siguranță la frontierele comune, la sfârșitul lunii trecute ministrul român al afacerilor interne având o întrevedere similară cu omologul ungar. De altfel, ministrul Petre Tobă a adresat invitaţia omologului său sârb de a participa la o întâlnire trilaterală a miniştrilor de interne din România, Serbia şi Ungaria, găzduită de Ministerul Afacerilor Interne”, au mai precizat oficialii MAI.

R.D.