14.4 C
București
joi, 28 martie 2024 - 12:16
No menu items!

Măsuri exagerate! Un studiu despre aerosolii produși în timpul operațiilor, pe cale să schimbe politicile anti-COVID din spitalele britanice

spot_img

Mii de pacienți se pot confrunta cu timpi de așteptare inutil de lungi pentru o intervenție chirurgicală din cauza unei ipoteze greșite cu privire la riscul Covid-19 pe care îl prezintă personalul medical din cadrul unei proceduri de rutină, a constatat un studiu, publicat în exclusivitate The Guardian.

De luni de zile, sălile de operație funcționează la o capacitate redusă, ceea ce a dus la unele dintre cele mai lungi liste de așteptare pentru intervenții chirurgicale de când au început înregistrările medicale în Marea Britanie. Un motiv major a fost introducerea măsurilor de precauție pentru a proteja împotriva transmiterii în aer a coronavirusului prin picături mici numite aerosoli în timpul inserării și îndepărtării tubului de respirație care este plasat în căile respiratorii ale pacienților în timp ce aceștia sunt sub anestezie generală.

Acest risc a fost considerat atât de mare încât au fost clasificate drept „proceduri de generare de aerosoli” (AGP) pentru care sunt necesare aparate respiratorii și echipamente de protecție personală la nivel înalt (PPE), iar intervenția chirurgicală trebuie să fie întreruptă în timp ce sala de operație este curățată de aerosoli și cu echipamente speciale.

Cu toate acestea, în ciuda riscului presupus, nu s-au făcut niciodată măsurători directe ale aerosolilor. Acum, un studiu sugerează că aceste precauții suplimentare pot fi inutile.

Dr. Jules Brown, un anestezist de la North Bristol NHS trust, și colegii săi au măsurat particulele aeriene produse în timpul acestor proceduri chirurgicale de rutină la pacienții care erau supuși urgenței ortopedice sau neurochirurgicale într-o sală de operații sterilă.

Au descoperit că introducerea tubului de respirație (intubație) abia dacă a produs aerosoli și, deși detubarea a generat mai mulți aerosoli dacă pacientul tusea, ceea ce uneori se întâmplă odată cu revenirea reflexeului respirator, cantitatea a fost de abia un sfert din cea produsă printr-o tuse voluntară normală.

De asemenea, au studiat proceduri precum aspirația căilor respiratorii și „ventilația cu mască” – atunci când anestezistul preia pacienții care respirau înainte de introducerea tubului – și au constatat că aceștia produc, de asemenea, foarte puțini aerosoli. Studiul a fost publicat sub formă de preimprimare și urmează să apară marți în jurnalul Anesthesia, evaluat de colegi.

Aceste constatări ar trebui să declanșeze o dezbatere cu privire la necesitatea actualelor măsuri îmbunătățite de protecție împotriva răspândirii aeriene în sălile de operații”, a declarat prof. Tony Pickering de la Universitatea din Bristol, care a fost, de asemenea, implicat în studiu. In cazul in care a fost adoptata o de-escaladare a masurilor de protectie, care sustin constatarile noastre, atunci acest lucru ar putea imbunatati considerabil capacitatea noastra de a furniza asistenta medicala la pacientii din cadrul NHS si international, ceea ce este important ca iarna vine.

Dr. Andrew Klein, un anestezist cardiotoracic la Spitalul Royal Papworth din Cambridge, și redactor-șef al revistei Anesthesia, a spus că măsurile de precauție actuale înseamnă că a existat o reducere a capacității pentru procedurile chirurgicale de aproximativ 50%. El a avertizat că ar fi necesare măsuri de precauție suplimentare pentru intervențiile chirurgicale la plămâni, urechi, nas și gât, dar pentru aproximativ 95% din operații restricțiile ar putea fi relaxate, crescând capacitatea.

Alți oameni de știință vor dori să reproducă acest studiu, dar dacă rezultatele sunt adevărate, acesta va schimba politica și modul în care efectuăm operația complet”, a spus el.

Dacă ventilația cu mască, intubația traheală și extubarea nu sunt luate în considerare ca proceduri generatoare de aerosoli, aceasta va economisi cel puțin 20 de minute pe operație la un pacient care are sau poate avea Covid-19”, a declarat prof. William Harrop-Griffiths, vicepreședinte al Colegiul Regal al Anestezistilor. Cu mai mult de 3 m anestezice administrate în mod normal pentru operație în fiecare an în NHS, ca o estimare aproximativă, aș crede că această schimbare ar putea beneficia de zeci de mii de pacienți NHS în anul următor. De asemenea, ar conduce la economii de costuri în EIP

„Deși anesteziștii vor trebui să ia în continuare măsuri de precauție pentru infecție și să fie atenți atunci când anesteziază pacienții care au – sau pot avea – Covid-19, aceste noi informații vor avea o valoare considerabilă în protejarea pacienților și a celor care îi îngrijesc, reducând în același timp echipamentul, timpul și costurile necesare pentru a oferi îngrijire sigură.”

El a adăugat că rezultatele vor fi aduse la cunoștința grupului consultativ (NERVTAG), care îl sfătuiește pe medicul șef.