16.3 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 2:38

Măsuri dure în Italia. Nevaccinaţii, obligaţi să îşi plătească spitalizarea

spot_img

Cei care refuză vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea fi obligaţi să îşi plătească spitalizarea, a anunţat consilierul pentru Sănătate al regiunii Lazio, Alessio D’Amato.

“Aceşti oameni, care refuză vaccinarea şi pun în pericol libertatea altora, ar trebui să fie complet responsabili de alegerile lor, dar şi de acţiunile lor”, a declarat Alessio D’Amato conform thenewsglory.com.

Autorităţile din zona metropolitană iau în calcul să aplice măsuri similare cu alte regiuni, cum ar fi Lombardia, unde la externare, pacienţii primesc un document care arată cât costă perioada de spitalizare.

“Înainte nu ceream nicicun ban, dar acum intenţionăm să luăm măsuri dure împotriva anti-vacciniştilor”, a arătat D’Amato.

Certificatul verde, obligatoriu în școli și în transportul în comun

Green pass-ul a devenit obligatoriu în Italia în restaurante, baruri, în săli de spectacole și muzee, încă din data de 6 august. De miercuri însă va fi folosit și în mijloacele de transport și în școli.

Până pe 31 decembrie 2021, certificatul verde trebuie prezentat pe anumite mijloace de transport publice și private. Green pass-ul nu este însă obligatoriu în transportul public local, în zonele din zona albă și zona galbenă. Aici, este prevăzută doar purtarea obligatorie a măștii de protecție.

De asemenea, angajații din școli – profesori, portarii, personal tehnic și administrativ – vor fi obligați, tot din 1 septembrie, să prezinte certificatul verde. Numai „persoanele fragile” vor avea dreptul la teste gratuite plătite de Ministerul Educației. Pentru toți ceilalți, în absența certificatului verde, după 5 zile de absență nejustificată, se va declanșa suspendarea contractului de muncă și a salariului.

Potrivit OMS, Italia este pe locul 18 la nivel mondial în ceea ce priveşte cazurile de COVID-19 depistate, cu 4,5 milioane de infecţii raportate şi aproape 130.000 de decese.

 

                                                                                                                    Adina Silav