22.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 12:44
No menu items!

Mașinile interzise pentru o zi într-una dintre cele mai poluate capitale europene. “Oamenii sunt mai fericiți”

spot_img

Capitala Franței a fost duminică capitala pietonilor și a bicicliștilor, după ce mare parte a centrului a fost închis autoturismelor.

Decizia a fost luată de primar anul trecut, după ce Parisul a fost, pentru o perioadă scurtă de timp, cel mai poluat oraș din lume.

Preț de câteva ore, pe marile bulevarde din centrul Parisului au fost schimbate regulile. Mașinile nu au avut voie să intre, doar pietonii și bicicliștii s-au plimbat nestingheriți. Aceștia au ieșit din case în număr mai mare decât de obicei, spun reprezentanții proiectului, care a început anul trecut. Prin astfel de acțiuni se încearcă diminuarea poluării din capitala franceză.

O companie care măsoară nivelul poluării din marile orașe a declarat că, în 2015, în ziua în care au fost luate aceleași măsuri, nivelul dioxidului de azot a scăzut cu 40 la sută.

Chiar dacă șoferii nu au fost foarte încântați de idee, cei care au renunțat la mașini nu au regretat.

„Cred că 7 ore pe an nu este de-ajuns. Orașul este mult mai liniștit fără mașini. Oamenii sunt fericiți, pentru că este mai puțin zgomot și nu mai sunt atât de stresați”, a declarat un francez satisfăcut de măsură.

În martie, anul trecut, poluarea din aer a fost la un nivel atât de ridicat încât turnul Eiffel abia se zărea prin ceața densă care acoperise capitala Franței. Atunci, Parisul a fost declarat, pentru scurt timp, cel mai poluat oraș din lume.

R.D.