21 C
București
marți, 15 iunie 2021 - 18:27

Mașinile electrice Tesla, mai ieftine în România, țara fără niciun service pentru acest brand

spot_img

Două stimulente acordate de Guvern și care pot fi cumulate reduc cu multe mii de euro prețul de listă al unui automobil electric. Aceste stimulente pot ajunge până la 45.000 de lei (11.150 de dolari americani sau 9.100 de euro). Cumpărătorul este îndreptățit la o primă suplimentară de 7.500 de lei (1.860 de dolari sau 1.520 de euro) dacă aduce la casare un automobil vechi.

Guvernul suportă până la 25% din prețul unui Tesla Model 3

Cumulând aceste sume, rezultă că un cumpărător român poate achiziționa noul Tesla Model 3, Standard Range+ la un preț de 34.970 de euro, notează insideev.com, citat de Antena3. Asta, în condițiile în care prețul de listă al acestei mașini în România este 42.990 euro cu tot cu TVA.

Prin comparație cu situația din alte state europene, România oferă condiții pentru achiziția vehiculelor Tesla Model 3 la cel mai scăzut preț. Asta, dacă ne referim la prețul inițial de achiziție.

Sunt țări europene unde se oferă reduceri pentru vehiculele electrice, după cum sunt și state care vin cu reduceri sau scutiri de taxe. România oferă atât stimulente financiare care reduc prețul unei mașini electrice noi, cât și scutirea de taxa anuală pe autovehicul, la care se adaugă parcare gratuită în unele orașe.

Vânzări mai mari cu 59% în primele 4 luni

În ciuda pandemiei și în contextul scăderii vânzărilor de vehicule noi, în primele patru luni din 2021, în România s-au achiziționat cu 59% mai multe vehicule comparativ cu perioada corespunzătoare din anul trecut.

În cifre absolute asta nu înseamnă mult, pentru că vânzările sunt de ordinul sutelor de unități. Se speră că noua Dacia Spring, mai ieftină, va accelera vânzările de vehicule electrice până la finele anului.

Tesla a intrat recent în mod oficial pe piața din România, deschizând primul pop-up store (spațiu comercial temporar) într-un mall din București precum și prima stație Supercharger parcarea mult-etajată a aceluiaș mall.

Încă nu există un service Tesla în România, deși se așteaptă deschiderea unuia până la finele anului. Între timp, proprietarii acestor vehicule trebuie să meargă până la Viena, Austria, pentru a beneficia de service.