15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 4:58

Maşina care merge 100 de ani fără să o alimentezi

spot_img

O companie numită Laser Power Systems a creat un concept al cărui motor funcţionează pe bază de thorium, informează independent.md.

Thoriul este combustibilul nuclear al viitorului. Mai puţin radioactiv decât uraniul, thoriul poate fi exploatat în cariere de suprafaţă, cu un impact minim asupra mediului şi costuri relativ reduse de valorificare.

Fiind radioactiv, echipa a folosit bucăţele foarte mici pentru a construi o rază laser care încălzeşte apa şi produce abur. Acest abur este transformat în energie cu ajutorul unei turbine.
O maşină pe bază de thoriu, nu are nevoie să fie realimentată niciodată. De fapt, partea mecanică ar putea ceda cu mult înaintea combustibilului. Un singur gram de thoriu produce mai multă energie decât 28.000 de litri de combustibil convenţional, în timp ce o cantitate de 8 grame ar fi suficientă să propulseze o maşină 100 de ani.

Charles Stevens, CEO al Laser Power Systems, a anunţat însă că industria auto nu este interesată de proiect, fiind concetrată pe tehnologia clasică, care încă produce bani. În ceea ce priveşte radioactivitatea, Stevens spune că o singură bucată de folie de aluminiu este suficientă pentru a contracara efectele ei.