5.5 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 10:01

MASACRUL COLECTIV. Raportul Ministerului Sănătății despre infecțiile din spitale

spot_img

Ministerul Sănătății (MS) a finalizat raportul privind infecțiile nosocomiale la spitalele în care au fost internați pacienții din incendiul din Colectiv. Raportul admite că unii pacienții au fost infectați cu unele bacterii rezistente la antibiotice și că unele spitale nu dispun de instrumentele necesare pentru a detecta existența acestor bacterii.

Astfel, raportul Ministerului Sănătății arată o incidență a infecțiilor între 0 și 0,8 % la majoritatea spitalelor în care au fost tratați pacienți din Colectiv. Excepția este Spitalul de Arși unde incidența infecțiilor este de 2,8 %.

Totuși, în majoritatea cazurilor, tratamentul adecvat al infecțiilor nosocomiale a determinat o evoluție favorabilă. Cele mai multe decese au fost înregistrate în cazul pacienților cu leziuni pulmonare grave care cresc riscul de mortalitate de 8 – 10 ori.

De asemenea, în unele spitale nu a fost posibilă izolarea pacienților din Colectiv de alți pacienți. Astfel, izolarea pacienților în secții de ATI special dedicate pacienților – victime ale accidentului din clubul Colectiv a fost posibilă în șase spitale.

În plus, raportul arată că patru dintre spitalele evaluate nu au un laborator propriu pentru diagnosticul microbiologic. Totodată, Ministerul atrage atenția că metodele de determinare a rezistenței bacteriene la antibiotice și normele de interpretare ale acestei rezistențe sunt variabile și uneori neactualizate.

Raportul Ministerului a mai relevat că doar 7 spitale din cele 11 evaluate au putut asigura personal medical și auxiliar special dedicat pacienților arși, fără a putea asigura personal separat pentru fiecare grup de pacienți colonizați sau infectați cu un anumit microorganism cu risc epidemiologic.

Astfel, după discuțiile purtate cu reprezentanții spitalelor, Ministerul a concluzionat:

  • Nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulația germenilor în spital;
  • Dotarea actuală a unor laboratoare și/sau externalizarea lor nu permite în fiecare spital o activitate eficientă de control al infecțiilor sau de monitorizare a terapiei antibiotice.

Ministerul Sănătății a dispus elaborarea unui Plan Național de acțiune, cu obiective clare, pe termen scurt, mediu și lung.

„Pe termen scurt, se impune înființarea unui grup de monitorizare și evaluare a activităților destinate controlului și prevenirii IN și a rezistenței la antibiotice, care să evalueze activitățile desfășurate în cadrul programului național de suraveghere și control a IN derulat de MS și care aduce modificări și completări în derularea programului pentru anul 2016”, se mai arată în raportul MS.