11.2 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 21:26

MASACRUL COLECTIV. Proprietarii clubului, sub control judiciar

spot_img

Proprietarii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – vor fi cercetați în libertate, sub control judiciar. Decizia luată luni de magistrații Tribunalului București – care au respins cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul celor trei – este definitivă.

În plus, judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu și pentru reprezentanții firmei de artificii – Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetați tot sub control judiciar.

Pe timpul cât se află sub control judiciar (60 de zile), proprietarii clubului Colectiv trebuie să respecte mai multe obligații: să se prezinte la Parchet sau în instanță ori de câte ori sunt chemați; să informeze organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la Secția de Poliție pe raza căreia își au domiciliul (George Anastasescu –  Secția 2 Poliție, Paul Gancea  – Secția 16 Poliție, Costin Mincu  – Secția 22 Poliție); să nu se apropie de ceilalți, de alți participanți la comiterea infracțiunilor și de martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale. De asemenea, ei nu au voie să părăsească teritoriul României fără încuviințarea judecătorilor.

Cei trei proprietar ai clubului Colectiv sunt cercetați penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, fiind eliberați din arest preventiv la sfârșitul lunii decembrie 2015, după ce au stat aproape două luni după gratii.

Procurorii Parchetului General susțin că incendiul de la Colectiv, soldat cu 64 de morți, s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de oameni mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care acesta nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat).

R.D.