19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 8:26
No menu items!

Masacrul Colectiv. Cum pot salva judecătorii viețile răniților de la Spitalul de Arși

spot_img

Situația de la Spitalul de Arși este una dramatică, nu numai pentru răniții în incendiul de la Colectiv, ci și pentru personalul medical, „văduvit” de doi medici specialiști, cu o experiență impresionantă, a căror lipsă este resimțită acut de colegii lor, în strădania de a salva viețile victimelor.

Cei doi medici, Ivan Vatamanesku, și fostul șef al Secției de Chirurgie Plastică, Nicolae Antohi, de experiența cărora Spitalul de Arși are, în aceste momente, o nevoie stringentă, sunt suspendați și au interdicția de a intra în unitatea medicală, fiind trimiși în judecată, anul trecut, în dosarul privind operațiile estetice realizate ilegal.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Adrian Stănculea, a fost cel care a prezentat această situație critică, însă declarația sa a trecut neobservată. Medicul, și el inculpat în dosar, dar fără interdicția de a intra în spital, a afirmat că este mare nevoie de experiența lor, iar acești chiar și-au oferit ajutorul, însă, din păcate, nu pot intra în unitatea medicală din cauza interdicției. Surse medicale ne-au declarat că cei doi, în special Nicolae Antohi, coordonează de la distanță, telefonic, intervențiile chirurgicale efectuate asupra răniților de la Colectiv.

Dr. Nicolae Antohi
Nicolae Antohi

Ce ne-ar ajuta niște colegi în plus, mai ales pe Terapie Intensivă unde am doi colegi suspendați. Din păcate, și-au oferit ajutorul, dar au interdicția de a lucra într-un spital de stat. Aveam nevoie de experiența lor, m-ar fi ajutat experiența lor și faptul că ani de zile au lucrat cu arsurile. Au interdicții din trecut

Dr. Adrian Stănculea

 

Dr. Ivan Vatamanesku
Ivan Vatamanesku

Singura soluție este ca cei doi medici să ceară instanței care judecă dosarul să li se ridice interdicția temporar, pe perioada crizei cu care se confruntă acum spitalul.

Contactat telefonic, avocatul Vlad Bogdan, apărătorul lui Nicolae Antohi, ne-a declarat că a fost depusă această cerere și se așteaptă un fixarea unui termen pentru soluționare. Vlad Bogdan ne-a mărturisit că-l va sfătui pe clinetul său să meargă, totuși, la spital, pentru a-și ajuta colegii, cu riscul de a încălca această interdicție. „Nu se va pune problema încălcării cu rea-credință a interdicției și sper ca procurorii să nu se opună”, a declarat în exclusivitate pentru Sursa Zilei avocatul Vlad Bogdan.

Avocatul Vlad Bogdan
Avocatul Vlad Bogdan

Răniții de la Spitalul de Arși se află în continuare în stare critică, șase dintre aceștia fiind operați luni.

Au fost efectuate 13 operații pentru pacienți. Dintre acestea șase la pacienții din terapie intensivă și 7 operații la cei cu stare bună, care aveau arsuri pe suprafețe mici, dar care erau profunde și trebuiau operate. Toți au trecut cu bine de operații, inclusiv cei din terapie intensivă. Cei aflați în stare critică sunt 9. Starea acestora este stabilă, dacă se poate numi așa stabil starea gravă, nu s-au deteriorat mai mult în ceea ce privește suportul vaso-presor, suferințele pulmonare la unii sunt mai severe, la alții mai puțin severe. Se mențin în continuare în stare critică cei din terapie intensivă, cei trei pe care i-am denumit ca și bolnavi grav sunt stabili, sperăm cu o evoluție favorabilă, nu a apărut niciun fel de complicație, iar ceilalți sunt bine și sperăm ca lucrurile să meargă bine și fără probleme (…) Nu s-a deteriorat starea lor de sănătate semnificativ, nici nu s-a îmbunătățit semnificativ

Dr. Adrian Stănculea

 

Dr. Adrian Stănculea
Dr. Adrian Stănculea

El a menționat că unii dintre pacienții internați în unitatea medicală au început să se desumfle încet-încet la cap, iar în două-trei zile, pentru cei a căror stare evoluează favorabil, se va putea lua în considerare și „sevrarea de ventilație mecanică”. „Până atunci mai avem o grămadă și sunt o grămadă de criterii și parametri de îndeplinit. Vom vedea”, a adăugat medicul.

Potrivit acestuia, intervențiile chirurgicale au constat în excizie-grefare. „S-a înlocuit cu piele de la ei. Este pielea care prinde cel mai bine, este pielea care dacă se integrează va rămâne acolo”, a mai spus Stănculea.

Andi Topală