1 C
București
sâmbătă, 6 martie 2021 - 17:36

Masacrul Colectiv. Conducerea ISU Bucureşti, suspendată. Cioloș: Nu mai au ce căuta în sistem / UPDATE

  • UPDATE

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în şedinţa de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea ISU Bucureşti-Ilfov şi care au fost suspendate din funcţii vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem.

“Vă rog să confirmați că cei de la conducerea ISU București au fost demiși și că nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU ca atare, pentru că e păcat că, din cauza unor astfel de comportamente, săpăm la credibilitatea unei instituții care se află în prima linie a serviciului public. Am înțeles că a fost suspendată conducerea, vreau să mă asigur că este demisă și că niciodată cei care au fost la conducerea ISU București nu se mai pot întoarce. Știu că sunt niște reguli la militari, dar vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU nu mai au ce căuta în sistem”, i-a transmis Dacian Cioloș ministrului  Petre Tobă, la începutul ședinței săptămânale de guvern.

Premierul a afirmat că la ISU București sunt “probleme structurale, și nu doar o situație punctuală” și le-a cerut ministrului și secretarului de stat în MAI Raed Arafat să prezinte în perioada imediat următoare un plan de restructurare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

Sunt deficiențe care vor trebui corectate și mă bucur că în programul de guvernare, fără să avem toate aceste elemente pe care le avem acum, am introdus și obiectivul de a reforma ISU. (…) O să vă rog să transmiteți domnului Arafat că aștept de la dânsul, în perioada imediat următoare, un plan de reformă și de restructurare a ISU, mai ales pe partea de prevenire, unde înțeleg că sunt sincope“, a precizat Cioloș.

Prim-ministrul a mai spus că, în opinia sa, situația creată nu este una singulară, ci se mai regăsește și în alte locuri în țară.

Eu am aflat astăzi și înțeleg că și domnul Arafat a aflat aseară (marți – n.r.) faptul că cei de la ISU București, pe partea de prevenire, fuseseră deja informați de problemele de la clubul Colectiv. În loc să meargă acolo și să ia măsurile necesare au mai adăugat o hârtie la birocrația noastră obișnuită, le-au trimis prevederile legale celor de la clubul Colectiv, spunându-le ce să facă, fără să verifice concret pe teren. Sunt aproape convins că nu e o situație singulară. Probabil nu e doar la București și de asta aș vrea să văd în perioada imediat următoare din partea dlui Arafat – și vă rog să vă implicați și dvs personal – o analiză și un plan de acțiune acolo pentru o restructurare a ISU”, i-a mai transmis Cioloș ministrului de interne.

Conducerea ISU Bucureşti este suspendată, măsura fiind luată în urma declanşării unei anchete interne. Este o anchetă internă legată de tragedia din Colectiv.

În urma unor investigații jurnalitice făcute de Gazeta Sporturilor, s-a stabilit faptul că în urmă cu o lună înaintea producerii incendiului care a dus la moartea a 60 de tineri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență primise un fax din partea firmei Emagic prin care angajații inspectoratului erau invitați să fie prezenți la un eveniment muzical organizat tot la „Colectiv” și la care urmau să participe aproximativ 2.000 de persoane: ”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, scria în înștiințarea trimisă către ISU.

Ulterior, adresa pentru avizarea evenimentului din Colectiv a fost direcţionată către ISU Bucureşti, însă instituţia în cauză nu ar mai fi efectuat verificările necesare pentru avizare, lucru confirmat miercuri chiar de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, la Realitatea TV. 

Până acum, şefii ISU spuneau că în baza lor de date NU există Clubul Colectiv. Documentul demonstrează contrariul.