vineri, 5 iunie 2020 - 1:49

Masacru la o univeristate americană. Autorul, omorât de poliție. Reacția lui Obama / FOTO

Florin Cîțu desființează o direcție care trebuia să se judece cu părinții săi pentru un teren de 12 milioane euro

Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, este acuzat că ar fi desființat Direcția Generală Juridică din minister pentru a evita un proces în care este parte tatăl...

Pacienții cronici cer intervenția Avocatului Poporului pentru a fi primiți în spitale

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cere intervenția Avocatului Poporului, întrucât, chiar și în condiții epidemiologice mai bune, sunt internate în...

The Guardian anunță peste 10.000 de arestări în SUA. Ducesa de Sussex a vorbit despre crimă

Tulburările societății americane după moartea violentă, în custodia poliției, a afro-americanului George Floyd au intrat în ce a de-a zecea zi. Cifre neoficiale, citate...

România, în mijlocul unui scandal european privind pesticidele chinezești

Metoda e simplă: cumperi chimicale neautorizate din China cu 14 euro per litru și le vinzi de cinci ori mai scump pe piața neagră...

Un tânăr înarmat a deschis focul, joi, într-o clasă dintr-un colegiu comunitar rural, în Oregon, omorând cel puţin nouă persoane şi rănind alte şapte, a anunţat FBI. Tânărul a fost ucis într-un schimb de focuri cu Poliţia, relatează AP în pagina electronică.

Masacrul a provocat stupoarea americanilor și furia președintelui Barack Obama, care a denunțat aceste atacuri devenite, în opinia sa, “o rutină” în SUA, relatează AFP.

“Pentru moment, putem confirma zece morți” și șapte răniți în atacul armat, a declarat șeful Poliției din comitat, John Hanlin, într-o conferință de presă. El nu a precizat dacă atacatorul, care a fost ucis în schimbul de focuri cu poliția, a fost inclus în acest bilanț.

Identitatea autorului atacului nu a fost oficial dezvăluită. Media americane au relatat însă că este vorba de Chris Harper Mercer, un tânăr de 26 de ani care nu ar fi fost student în universitatea unde a avut loc masacrul.

“Două surse din cadrul poliției au declarat pentru CBS News că atacatorul a fost identificat ca fiind Chris Harper Mercer”, a precizat postul de televiziune pe pagina sa de internet, adăugând că sursele citate au vorbit despre patru arme – trei pistoale și o pușcă – care au fost găsite la locul atacului.

Guvernatorul de Oregon, Kate Brown, a spus însă joi atacatorul este “un bărbat de 20 de ani”. El a murit în campusul universității, în schimbul de focuri cu polițiștii, a mai precizat Hanlin.

“Mă aflam în clasa de lângă cea unde se găsea atacatorul”, a povestit o studentă, Cassandra Welding, la CNN. Auzind focurile de armă, “toți studenții din clasă s-au ascuns sub birouri, iar o femeie, una dintre colegele mele de clasă, a mers să vadă ce se întâmpla, a deschis ușa și, din nefericire, atacatorul a tras asupra ei”.

Studenții, panicați, au închis ușa, au stins lumina și au sunat la poliție și familii, încercând să se protejeze cu “gențile, scaunele, tot ce puteam găsi, în caz că ar fi intrat”, a adăugat Cassandra Welding.

Atacatorul și-a ucis metodic victimele, trecând dintr-o sală de curs în alta prin Universitatea Umpqua, potrivit media locale.

Universitatea se află într-o regiune rurală și izolată, comunitatea locală trăind în special din exploatarea lemnului.

“Cel mai mare șoc va fi când numele (victimelor) vor fi făcute publice și când vor fi recunoscute unele dintre aceste nume”, a spus primarul din Roseburg, denunțând o crimă “nebunească”.

Campusul universitar, unde studiau circa 3.000 de persoane, a fost evacuat și încercuit. Universitatea va fi închisă pentru studenți până cel puțin luni, a anunțat conducerea.

Înainte de a-i lăsa să plece din campus, Poliția i-a percheziționat pe studenți, cu mâinile la cap, în căutare de eventuali complici și arme.

“Gândurile și rugăciunile noastre nu sunt suficiente”, a declarat președintele Obama, la câteva ore după atac. El a făcut apel încă o dată la Congres să adopte legi pentru a limita folosirea armelor de foc. “A devenit o rutină”, a mai spus el.

Adresându-se cetățenilor americani, Obama a făcut apel la aceștia să ceară socoteală aleșilor în legătură cu acest subiect. “De fiecare dată când o dramă ca aceasta se va produce, voi repeta că putem face ceva, dar trebuie să schimbăm legile”, a concluzionat el.

Hillary Clinton, candidat democrat la Casa Albă, a lansat la rândul său joi un apel la reformarea legislației privind armele de foc în SUA. “Știu că este posibil să avem măsuri rezonabile privind armele de foc pentru a preveni violențe și a opri ca armele să cadă în mâinile care nu trebuie”, a declarat Hillary Clinton pentru CNN. “Mă angajez să fac tot posibilul pentru a obține acest lucru”, a adăugat ea.

Atacurile cu armă sunt extrem de frecvente în liceele și universitățile din SUA. Un astfel de atac a avut loc miercuri într-un liceu din Dakota de Sud, soldându-se cu un rănit. Un altul a avut loc la începutul lunii septembrie într-o universitate din Sacramento, când o persoană a murit și alte două au fost rănite.

Ministerul Agriculturii s-a răzgândit. Pescarii au voie să socializeze și scapă și de mască

Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind regulamentul de practicare a pescuitului recreativ în condiţii de siguranţă şi de limitare a efectelor pandemiei, fiind eliminate,...

Ce spun experții despre moartea în masă a albinelor

În Ucraina, doar o mică parte din familiile de albine mor din cauza otrăvirii cu produse pentru protecția plantelor, spune Elena Sirenko, doctor în...

În lipsa irigațiilor, jumătate din culturi au fost compromise de secetă. Cele mai afectate regiuni

Comisiile de evaluare au întocmit până în prezent procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pe o suprafaţă de 1,3 milioane de...

Ce le-a transmis Eugen Orlando Teodorovici dușmanilor din politică

Fostul ministru al Finanțelor îi amenință pe "cei care NU îi vor binele", ca are ce spune. El a postat un mesaj video pe...

Numărul persoanelor care intră și ies din România s-a dublat în ultimele zile

Peste 46.000 de persoane au intrat și ieșit din țară în ultimele 24 de ore, anunță Poliția de Frontieră. În urmă cu câteva zile,...