16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 8:12
No menu items!

Mărturii din infernul de la Matei Balș: „Nu mai văzusem așa ceva decât în filme”. Rudele victimelor cer despăgubiri statului

spot_img

Un paramedic SMURD, protagonist al unei imagini care a făcut înconjurul internetului în ziua tragediei de la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală a vorbit duminică, pentru primă oară, despre coşmarul trăit acolo, în exclusivitate la Antena 3.

Cosmin Precup, paramedic voluntar la SMURD, a fost printre salvatorii pacienţilor de la salonul 5. El a povestit duminică, pentru Antena 3, ce a simţit în acele momente tragice şi cum a reuşit să salveze atât de mult vieţi împreună cu colegii săi.

„Era o stare de oboseală, combinată cu ce văzusem acolo. Nu mai văzusem aşa ceva până atunci. Efectiv eram impresionat şi copleşit de nivelul tragediei”, și-a amintit bărbatul.

El a explicat că voluntarii SMURD au un canal de comunicare prin care primesc mesaje. În acea dimineaţă, a primit un mesaj că e un incendiu la Matei Balş. „Era un mesaj foarte scurt, în care se specifica că e Cod Roşu şi să ajutăm cu ce putem la Balş. M-am echipat în secunda următoare şi, cred că în maxim 10 minute, eram acolo. (…)Cred că văzusem aşa ceva doar în filme, doar că acum era mai profund, pentru că era totul real. Emoţie amestecată cu adrenalină. Încerci să faci tot ce poţi ca să ajuti şi restul depinde de Dumnezeu”, a spus Cosmin Precup.

20 de pacienți și-au pierdut viața, o parte în incendiul de la Institutul Național „Matei Balș”, o parte după ce au fost transferați la alte spitale din Capitală din cauza incendiului. Familiile acestora se vor constitui părți civile în dosarul deschis de procurori și vor să ceară daune atât spitalului, cât și statului român. Reprezentanții familiilor sunt așteptați, luni, la audieri, susțin surse citate de Antena 3.

Ancheta în cazul incendiului de la „Matei Balș” bate pasul pe loc, deoarece atât expertizele dispuse în cauză, cât și raportul Inspectoratului pentru Situații de Urgență întârzie. 

R.D.