17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 13:00

Mărturii din Colectiv: „Mă gândeam doar că nu poate să-mi fie ăsta sfârşitul”

spot_img

Supraviețuitorii incendiului din Colectiv fac mărturii sfâșietoare despre tragedie. O elevă care a reușit să scape din infern doar cu răni minore s-a întors deja la școală, dar spune că imaginile din acea seară îi vor rămâne întipărite în minte pentru totdeauna.

Andra Marin este elevă în clasa a 11-a la liceul Cervantes din Bucureşti. Era la club Colectiv împreună cu alţi patru colegi. A reuşit să scape, deşi vineri noapte a văzut moartea cu ochii: „Le-am zis că, dacă nu mor arsă sau sufocată, o să mor strivită. Simţeam cum coastele se strâng, nu-mi mai simţeam oasele… simţeam totul amorţit. Mă gândeam doar că nu poate să-mi fie ăsta sfârşitul”, a spus adolescenta pentru digi24.ro

Fata a ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală cu piciorul zdrobit şi cu câteva arsuri uşoare. Andra a avut noroc. Luni a fost externată, iar marţi a mers la şcoală.

„Cât timp am stat în spital singură îmi tot aminteam şi ştiam că, dacă o să mă întorc la colegi, şi o să vorbesc cu persoane o să îmi fie atrasă atenţia şi stând la ore o să mă concentrez pe lecţii şi nu o să mă mai gândesc”, povestește adolescenta.

În doar câteva ore dramatice, Andra a trecut de la adolescenţă la maturitate: „Îmi iubesc viaţa acum şi nu mai am de ce să mă plâng. Sunt cea mai norocoasă şi mă simt cea mai norocoasă”.

Şi Răzvan Dumitrescu a fost norocos. A scăpat cu arsuri la urechi, mână şi pe spate, chiar dacă era aproape de scenă: „Am văzut că a luat foc şi am văzut că este sus focul. Am experienţă în cursuri de prim-ajutor, intervenţie. Adică, recunosc un detaliu: mi-am dat seama că focul o să urce şi nu o să mai poată să-l stingă nimeni. Eu mi-am ţinut respiraţia şi mi-am închis ochii, când s-a creat perdeaua de fum”.

Deşi era în stare de şoc, tânărul s-a întors în club ca să-şi salveze prietenii: „M-am dus, mi-am turnat o bere în cap şi m-am întors pentru că îi pierdusem pe prietenii mei. Am participat puţin la scoaterea câtorva oameni din maldărul care se crease acolo, dar, în toată sinceritatea, îmi căutam prietenii. Eram oarecum responsabil să ştiu că sunt şi ei în regulă.”

După ce şi-a urcat prietenii în ambulanţe, a luat un taxi către Spitalul Sfântul Ioan. Medicii l-au îngrijit, însă va rămâne însă marcat pe viaţă: „Am fost anunţat că o să am cicatrice. Dacă este nevoie o să zic că sunt cicatrice de război, deci nu e nicio problemă. Asta e, se putea mult mai rău”.