24.2 C
București
marți, 3 august 2021 - 9:50

Martin Schulz reiterează sprijinul pentru aderarea României la Schengen

spot_img

Martin Schulz reiterează sprijinul pentru aderarea României la Schengen

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a reiterat sprijinul său pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dar  şi pentru o reformă a zonei europene de liberă circulaţie în care toate statele membre să fie monitorizate şi evaluate periodic de către Comisia Europeană.

Conform unui comunicat al cabinetului europarlamentarului Ioan Enciu, Martin Schulz a a confirmat în cadrul unei întâlniri cu Ioan Enciu, în calitate de raportor al Grupului S&D pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, sprijinul său pentru includerea celor două ţări în zona europeană de liberă circulaţie întrucât “apartenenţa lor la spaţiul Schengen nu este un cadou, ci un drept pe care cele două state îl au ca urmare a îndeplinirii tuturor criteriilor prevăzute de Tratate”.   .

Enciu a precizat că sistemul de gestiune a spaţiului Schengen necesită o reformare  care să permită instituţiilor europene să controleze felul în care “statele Uniunii respectă acquis-ul Schengen”.  Totodată, el a afirmat că actualul sistem de evaluare se bazează pe standarde duble, “un set de reguli extrem de stricte aplicându-se statelor candidate precum Romania şi Bulgaria, un alt set de reguli mult mai permisive fiind aplicate pentru statele care sunt deja membre ale spaţiului Schengen”.

Acest fapt explică situația prezentă, în care “României şi Bulgariei le este în continuare interzis accesul la zona Schengen cu toate că în practică, respectă standardele acquis-ului la un nivel mai ridicat decât majoritatea statelor deja membre”.  C.I.