21.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 19:38
No menu items!

Martin Schulz, în Parlament. PDL nu participă la dezbateri UPDATE

spot_img

Preşedintele PE, Martin Schulz, a discutat cu parlamentarii români despre instabilitatea instituţională şi independenţa Justiţiei.

Valeriu Zgonea i-a spus preşedintelui PE, Martin Schulz, că strategia de reformă a sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei sunt priorităţi majore ale tuturor grupurilor parlamentare române. “Dl preşedinte Martin Schulz şi-a exprimat dorinţa să discute câteva teme de interes comun despre stabilitatea instituţională, independenţa Justiţiei şi nu în ultimul rând cadrul financiar multianual. (…) Vreau să vă informez că distinşii mei colegi parlamentari de la Senat şi de la Cameră continuă strategia de reformă a sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, sunt priorităţi majore ale tuturor grupurilor parlamentare în vederea implementării MCV, dar vreau să subliniez totodată, dle preşedinte, că este necesar să se asigure instrumentele financiare corespunzătoare pentru a putea să realizăm împreună obiectivele ambiţioase, cum le numeaţi dumneavoastră, din strategia europeană 2020 (…) Dle preşedinte, vă mulţumesc pentru sprijinul pentru care îl acordaţi României, pentru susţinerea dumneavoastră  politică”, a declarat Zgonea în deschiderea dezbaterii.

PDL lipseşte de la dezbateri

Raluca Turcan a anunţat că atâta timp cât Martin Schulz ,ignoră cerinţele de imparţialitate pe care le presupune postul său şi se implică în campania lui Victor Ponta, şi merge ,să taie panglici, grupurile parlamentare ale PDL nu vor gira un asemenea demers şi nu se vor întâlni cu el.

,La discursul preşedintelui Parlamentului European din plenul Parlamentului României vom participa. La discuţii care să asigure un echilibru politic pentru motivul pentru care domnul Schulz se află în România, acela de a face campanie electorală domnului Victor Ponta nu vom participa. La întâlnirea preşedintelui PE cu grupurile parlamentare nu vom merge. Atât timp cât preşedintele PE ignoră cerinţele de imparţialitate pe care le are în momentul în care devine preşedinte al PE şi se implică într-o campanie electorală naţională alături de  premierul Victor Ponta şi merge să taie panglici şi, din nefericire, să caute şi să vâneze voturi pentru Victor Ponta noi nu putem gira printr-o întâlnire cu grupul parlamentar al PDL un astfel de demers. Credem că este împotriva principiilor care guvernează Parlamentul European”, a spus Turcan.

Vicepreşedintele PDL a precizat că din punctul de vedere al democrat-liberalilor, ,,preşedintele nu ar fi trebuit să participe alături de Victor Ponta la depunerea candidaturii şi la demararea campaniei lui Victor Ponta„. De asemenea ea a mai spus că PDL este de părere că Victor Ponta ar trebui să nu plece în campanie, ci ar trebui să stea la guvern pentru a rezolva toate problemele. (A.M)

UPDATE 10.00: Schulz: În situații de criză nu ne putem permite lupte politice partizane

„Acum cinci ani țara dvs devenea membră a UE. Prin acest pas se producea sfârșitul separării artificiale a Europei, România scăpa de o dictatură brutală și revenea la locul pe care îl merită, în mijlocul familiei europene. (…) Mă cunoașteți ca prieten al României, și ca un om sincer. Zilele acestea ajung la București trei scrisori ale CE, prin care i se aduce la cunoștință Guvernului că trei dintre cele mai importante proiecte cu fonduri europene vor fi suspendate. Este o veste greu de digerat dar care arată că procesul de reformă nu a fost finalizat și nici lupta împotriva corupției nu a fost finalizată. (…)Nu sunteți singuri. PE vă va susține.

Au existat critici substanțiale privind evoluția politică din țara dvs. mă bucur ca dl Ponta a avut o atitudine constructivă vizavi de aceste critici și mă bucur că a început să pună în practică aceste recomandări. În situații de criză nu ne putem permite lupte politice partizane. (…) PE a fost un susținător al aderării României la UE, știți că au existat vocui care nu au susținut acest lucru. România a transpuns toate instrumentele pentru aderarea la Schenghen. Aș vrea să vă felicit pentru progresele înregistrate cu privire la frontierele țării.
Schulz urmează să primească distincţia Colanul Camerei Deputaţilor. Apoi va merge la Cotroceni, unde va fi primit de președintele Traian Băsescu, cei doi urmând să susțină o declarație de presă comună începând cu ora 12.00.

 Schultz a primit distincţia Colanul Camerei Deputaţilor

Președintele Parlamentului European Martin Schulz a primit, miercuri, distincția „Colanul Camerei Deputaților”, acesta mulțumindu-le parlamentarilor români pentru onoarea de a primi același titlu ca Regele Mihai.

„Regele Mihai a primit această distinție, atunci când a împlinit 90 de ani. Este o încurajare pentru mine să ajung și eu la 90 de ani. Vă mulțumesc foarte mult”, a spus Martin Schulz, dup ce președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea i-a înmânat titlul.

Ședința comună a Parlamentului a fost condusă de președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea și de vicepreședintele Senatului Petru Filip.

 UPDATE: 12.30 Schulz, susţinător al aderării României la Spaţiul Schengen

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este de părere că România ar trebui să poată adera la Schengen datorită faptului că a reuşit să îndeplinească condiţiile necesare.
„Sunt într-adevăr un susţinător al României, mai ales în ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. România a îndeplinit criterii, de aceea ar trebui să adere la Schengen”, a afirmat preşedintele PE. El a subliniat că este necesară o cooperare între Parlamentul European şi parlamentele naţionale ale statelor membre UE în vederea finalizării proiectului de finanţare europeană pe perioada 2014 – 2020. Schulz a precizat că bugetul european este unul ‘ambiţios , care poate aduce beneficii unora dintre statele membre, între care şi România.

„Ca preşedinte al PE, pot spune că suntem în negocierile finale pentru cadrul financiar multianual. Este vorba de finanţarea europeană pe perioada 2014 – 2020. Este un buget european ambiţios, care asigură mai ales politica de coeziune a UE, care este foarte importantă pentru ţări precum România. Este importantă pentru menţinerea acestui nivel de transformare a ţării, de a aduce o dinamică economică. Nu este, însă, numai cazul României. Este şi cazul altor state membre. Pe 13 noiembrie, în PE, va avea loc o conferinţă la care vor participa prim-miniştri ai 15 dintre statele membre, care vor pregăti Consiliul European din 22 – 23 noiembrie, unde se va negocia cadrul financiar european. Eu cred că această cooperare între PE şi parlamentele naţionale este esenţială pentru democratizarea şi integrarea şi mai profundă a UE. Trebuie să avem o viziune comună în toate parlamentele ţărilor membre”, a precizat oficialul european.