1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:11
No menu items!

Martin Harris: Avem o experienţă pozitivă a românilor în Marea Britanie, muncesc bine şi plătesc taxele

spot_img

foto: rnews.ro
foto: rnews.ro

Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, susţine că prezenţa muncitorilor români în ţara sa este o experienţă “pozitivă”, pentru că aceştia “muncesc bine şi plătesc taxele”, dar nu poate spune care vor fi consecinţele ridicării restricţiilor pe piaţa britanică a muncii după 1 ianuarie.

“Vom ridica restricţiile la sfârşitul acestui an şi cred că este foarte dificil de spus exact care ar fi consecinţele şi numărul de români sau bulgari care vor intra în Marea Britanie. Guvernul Marii Britanii a comandat un studiu despre acest subiect şi sunt multe elemente necunoscute. (…) Pot să spun ce a spus prim-ministrul David Cameron, că avem o experienţă cu muncitori români şi bulgari în Marea Britanie, este o experienţă pozitivă, românii muncesc bine, plătesc taxele şi sunt foarte apreciaţi de angajatorii lor. Pe de-o parte, este o experienţă bună, pe de altă parte, este o discuţie în Marea Britanie care are o experienţă recentă cu migraţia masivă din Europa de Est şi eu cred că este important că putem să prevenim abuzurile privind dreptul la libera circulaţie”, a declarat Martin Harris.

Potrivit acestuia, Marea Britanie nu este singura ţară care va ridica restricţiile pe piaţa muncii după 1 ianuarie 2014, iar românii şi bulgarii vor avea acces în toate statele membre ale UE.

“Eu nu ştiu exact care va fi alegerea lor, dacă să rămână în România sau să îşi găsească un loc de muncă în Polonia sau Germania. (…) Vom continua discuţiile, pentru că este necesar, piaţa unică este în beneficiul tuturor”, a precizat ambasadorul britanic.

Ambasadorul britanic a participat marţi, în Aula Magna a Universităţii “Babeş-Bolyai”, la conferinţa “Globalizarea şi noile economii”, la care au mai fost prezenţi, printre alţii, foşti diplomaţi britanici, dar şi membri ai conducerii universităţii clujene.

A.V.