17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:32
No menu items!

Marko Bela (UDMR): Ascensiunea Jobbik ne îngrijorează

spot_img

bela_marko

Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, a declarat joi că este îngrijorat de ascensiunea Jobbik, care a obținut aproximativ 20% din voturi la alegerile parlamentare din Ungaria.

În ceea ce privește ascensiunea Jobbik, e clar că ne îngrijorează și mă îngrijorează acest procentaj. Dacă vă amintiți, am avut și noi astfel de momente în România, când Partidul România Mare a obținut în 2000, mi se pare, un procentaj de peste 20%. Dar în acest moment, existența unui astfel de curent în Ungaria nicicum nu ne ajută„, a afirmat joi Marko Bela la RFI.

El consideră că în întreaga zonă în care ne aflăm „există un astfel de fenomen — revigorarea naționalismului și ultranaționalismului„.

Eu n-aș restrânge îngrijorarea numai la ceea ce se întâmplă în Ungaria. După părerea mea, în întreaga zonă în care trăim, inclusiv România, dar ceea ce se întâmplă și în Ucraina și așa mai departe, există un astfel de fenomen, revigorarea naționalismului și ultranaționalismului, ceea ce demonstrează că o serie de probleme nu am reușit să le rezolvăm în aceste decenii, inclusiv țările care au intrat în UE nu au încă o abordare foarte clară și foarte corectă a problemei naționale, pentru că pe acest temei cresc la urma urmei curentele extremiste, curentele ultranaționaliste.

Marko Bela

senator UDMR

Marko Bela susține că România are nevoie din partea Ungariei de „forțe politice apte pentru dialog, care optează pentru bună vecinătate, pentru rezolvarea unor probleme etnice prin colaborare și prin apropiere„.

R.D.