10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 19:19
No menu items!

Mark Gitenstein: SUA vor numi un ambasador la Bucureşti în 2014

spot_img

 Mark Gitenstein

SUA vor numi un ambasador la Bucureşti în 2014, a spus duminică, la Pro TV, fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, invitat în cadrul emisiunii “După 20 de ani”.

 

“Da. Da, cred că va fi numit cineva în 2014. Cu siguranţă. Cred că e posibil să aleagă pe cineva, dar va dura mai mult să obţină aprobarea Senatului. Depinde cine e acea persoană, depinde de istoricul său. (…) Cred că ar fi mai uşor de confirmat un diplomat de carieră, decât un politician, dar e posibil să confirme un candidat ales din motive politice, cineva ca mine, de exemplu, dar depinde de persoana respectivă

Mark Gitenstein

El a subliniat faptul că SUA are la Bucureşti un însărcinat cu afaceri, Duane Butcher, care se descurcă excelent, apreciind că relaţiile bilaterale nu au fost afectate de lipsa unui ambasador.

“Dar avem un foarte eficient însărcinat cu afaceri, Duane Butcher. El se descurcă excelent. Discutaţi cu oricare dintre liderii de aici, care au avut de-a face cu Duane şi veţi vedea că sunt mulţumiţi, aşa că, în acest sens, relaţiile bilaterale n-au fost deloc afectate”, a spus Gitenstein.

El a spus că guvernul american trebuie să facă în primă fază o selecţie a candidaţilor pentru funcţia de ambasador, lucru care încă nu s-a întâmplat.

“În primă fază, guvernul şi preşedintele trebuie să facă o selecţie, iar ei încă n-au făcut una. Nici măcar n-au iniţiat procesul complicat pentru obţinerea aprobării.”, a comentat Gitenstein.

El a precizat că a purtat unele discuţii cu potenţiali candidaţi pentru această poziţie.

C.A.