22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 12:30
No menu items!

Mark Gitenstein, fost ambasador în București, face parte din echipa de tranziție a lui Joe Biden

spot_img
Candidatul democrat la președinția Statelor Unite Joe Biden, câștigător al alegerilor prezidențiale din SUA, l-a cooptat pe Mark Gitenstein, fostul ambasador SUA în România din perioada 2009-2012, în echipa sa de tranziție și preluare a puterii la Casa Albă, ca membru în consiliul consultativ (advisory board), potrivit unui articol publicat de Profit.ro.
Gitenstein se află, alături de soția sa Libby, și pe o listă făcută publică de Biden la finalul anului trecut, care conține numele persoanelor care au donat sau au strâns donații în valoare de cel puțin 25.000 de dolari pentru finanțarea campaniei electorale pentru instalarea în Biroul Oval a fostului vicepreședinte al SUA din administrația Barack Obama. Biden și Gitenstein au o relație de colaborare și prietenie ce datează de aproape 40 de ani. Fostul ambasador SUA la București a fost șeful echipei de consilieri a membrilor din Partidul Democrat ai puternicei Comisii Juridice din Senatul SUA în perioada 1981-1989, în care Biden, în calitate de senator, a fost membru senior între 1981 și 1987 și președinte în 1987-1995.
Mark Gitenstein a fost ambasador SUA la București între 2009 și 2012, în primul mandat al administrației democrate Obama-Biden, după ce a făcut parte și din echipa de tranziție a câștigătorului alegerilor din 2008. 
„Ambasadorul nostru este cel mai bun prieten personal al meu. Ne-am crescut unul altuia copiii. Soțiile noastre sunt prietene apropiate. Nepoții mei îi consideră pe cei ai lui Gitenstein aproape rude. Așa că pot să vă asigur la prima mână că e vorba de un om cu care am lucrat de 30 de ani și care are acces la mine. Știu că deja v-ați dat seama de asta, pentru că știu că ați fost la el și știți că imediat pune mâna pe telefon și mă sună. Sper să nu profitați prea mult de prietenia mea cu ambasadorul. Este nou aici, însă cred că abilitățile sale diplomatice și erudiția sa ne vor fi de folos amândurora, domnule președinte. Are linie directă cu mine, după cum am spus, și este foarte eficient”, îi spunea Joe Biden în 2009, la București, fostului președinte al României Traian Băsescu.
După ce și-a încheiat misiunea de ambasador la București, Mark Gitenstein a devenit consilier special pentru afaceri guvernamentale și comerț global la firma americană de avocatură și lobby Meyer Brown, pentru care lucrase și în perioada 1989-2009. Gitenstein și-a păstrat legăturile cu România, fiind de 7 ani membru în Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea.