12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 12:41

Marinarul din povestea șantajului și onoarea țiganilor

spot_img

Andi Topala

  • Andi Topală

     

Pentru a descâlci ițele scandalului privind presupusa șantajare a lui Mircea Băsescu, ar trebui să rememorăm câteva momente ale cazului Bercea Mondial, începând cu primele descinderi ale mascaților la casele familiei Anghel.

În dimineața zilei de 24 martie 2011, în timp ce autoritățile spărgeau porțile casei lui Bercea Mondial, un reporter al unui cotidian central îi pune câteva întrebări procurorului de caz Eugen Iacobescu. Acesta i-ar fi spus că sunt probe, există martori sub acoperire care pot demonstra cum și-a construit Sandu Anghel imperiul financiar. În plus, procurorul i-ar fi destăinuit reporterului că există în dosar interceptări ale SRI din care reiese că Bercea i-ar fi dat, prin intermediar, lui Mircea Băsescu, 300.000 de euro ca să-l scape de arest.

Acum, nu știm dacă Mircea Băsescu i-a cerut banii, nu știm nici dacă intermediarul, fostul democrat-liberal din Olt Marian Căpățână (omul Elenei Udrea, care a intermediat cumetria dintre familia Anghel și fratele președintelui României), a mai ajuns cu vreun ban la Mircea Băsescu. Știm că, potrivit interceptărilor, Bercea se lăuda la telefon că i-a dat bani cumătrului său. Știm că CSM, după o acțiune disciplinară împotriva lui Iacobescu, a admis că există aceste interceptări. Și mai știm că rudele lui Sandu Anghel au mers la Mircea Băsescu să-și ia banii înapoi. Câți? 280.000 de euro. Ce coincidență! După trei ani, se pune în discuție aceeași sumă (mă rog, minus banii despre care familia Anghel spune că îi primise în primă instanță de la Mircea Băsescu).

Nu pot ignora ce spunea astăzi Mădălin Voicu – dacă țiganul îți dă bani să-i rezolvi o problemă și nu ai rezolvat-o, el vine să ți-i ceară înapoi, pentru că el se face de râs în comunitate: a dat bani și i-a dat degeaba. Țiganii sunt răzbunători și nu cred că acest fapt mai este vreun secret pentru cineva. În aceeași ordine de idei se pun câteva întrebări firești – de ce să-l șantajeze țiganii pe Mircea Băsescu, de ce să-l stoarcă de bani și de ce să-i ceară tocmai suma despre care se vorbea acum trei ani? Cel mult, șantajul se poate traduce astfel – dă-ne banii înapoi, pentru că, altfel, spunem public cum ni i-ai cerut și ți i-am dat acum trei ani.

N-ar trebui ignorate în tot acest melanj legăturile presupusului intermediar cu orașul Constanța. Marian Adrian Căpățână este din Drăgănești-Olt, ca și soția sa, fostă candidată la primăria din localitate din partea PDL, formațiune condusă până în 2012 de Căpățână. Însă cei doi au studiat în Constanța – soprana Oana Căpățână, a și spus-o într-un interviu, canto, la Universitatea Ovidius, iar Marian Căpățână, după cum descrie pe pagina de Facebook, Universitatea de Marină.