17.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 21:04
No menu items!

Marina rusă a deschis focul asupra unei nave comerciale din Marea Neagră: „Vasul nu a oprit pentru inspecție”

spot_img

Marina rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave cargo civile sub pavilion Palau în Marea Neagră, transmite agenția Interfax.

O navă de război rusă a tras focuri de avertizare asupra unei nave de marfă care se îndrepta spre portul Izmail din sudul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării.

”Pentru a forţa nava să se oprească, au fost trase focuri de avertizare cu arme uşoare automate de la o navă de război rusească”, a spus ministerul pe Telegram.

Potrivit Moscovei, căpitanul navei sub pavilion Palau, Sukru Okan, nu a răspuns la un ordin de oprire pentru ”o inspecţie privind transportul mărfurilor interzise”.

Un elicopter Ka-29 cu un grup de militari ruși a decolat de pe nava de patrulare Vasily Bykov pentru a inspecta nava de marfă, care, după un schimb de mesaje radio, s-a oprit din mers, iar echipa de control a urcat la bordul ei.

„După finalizarea activității grupului de inspecție la bordul navei Sukra Okan, nava și-a continuat cursa spre portul Izmail. Navele Flotei Mării Negre continuă să patruleze în zonele desemnate”, a mai spus Ministerul rus al Apărării.

Bazele de date de transport maritim menționează Sukru Okan ca fiind o navă sub pavilion Palau cu un tonaj de 2155, al cărei port de origine este Istanbul.

Incidentul vine în momentul în care Ucraina începe să înregistreze navele care doresc să utilizeze ”un coridorul umanitar” sigur pe care încearcă să îl stabilească în Marea Neagră, pentru a permite navelor de marfă blocate să poată naviga în sfârşit.

Portul fluvial Izmail, din regiunea Odesa, a devenit una dintre principalele rute de ieşire pentru produsele agricole ucrainene, de când Moscova a reziliat acordul privind exporturile de cereale.

La mijlocul lunii iulie, Moscova a reziliat acordul care permitea cerealelor ucrainene să părăsească porturile din sud ale ţării încă din vara trecută, în ciuda blocadei instituite de Rusia.

Câteva zile mai târziu, pe 19 iulie, Moscova a avertizat că orice navă care călătoreşte către sau dinspre porturile ucrainene va fi considerată o ţintă potenţială. Kievul a reacţionat a doua zi spunând că acelaşi lucru se va aplica şi navelor ruseşti. De atunci, numărul atacurilor din Marea Neagră a crescut de ambele părţi.

                                                                                                              Adina Silav