12.2 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 15:12
No menu items!

Marile orașe ale țării au ieșit din nou în stradă. ”Strada nu are culoare politică”

spot_img

A treia zi de proteste şi în Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Suceava, Sibiu, Arad, Timișoara, alături de bucureștenii care s-au adunat în număr de peste 12.000 în Piața Universității.

Manifestanții sunt antisistem dar comemorează și victimele clubului Colectiv.

La Cluj-Napoca, câteva sute de tineri s-au adunat în Piața Unirii, la fel ca în zilele precedente. Tinerii au steaguri tricolore dar și monarhice. Pe bannere s-a scris ”Strada nu are culoare politică”, ”Vrem la putere profesionişti şi tehnocraţi”, ”Vrem confiscarea averilor nejustificate ale oamenilor politici”, ”Nefericitul securist Daniel, dă-ţi demisia” sau ”Nu mai vrem păcălici în instituţiile statului”.

De asemenea, oamenii scandează ”Colectiv, Colectiv”, ”Libertate”, ”Parlament penal, marş la tribunal”, ”Jos Tăriceanu”, ”Comunişti afară, Regele în ţară” sau ”Monarhia salvează România”.

Și la Timişoara, unde, miercuri seară au protestat peste 4.000 de persoane, s-au adunat, joi în jur de 1.000 de protestatari.

La Sibiu, câteva sute de persoane s-au strâns în Piața Mare, cu steaguri tricolore. Oamenii strigă “Voi n-aţi murit, voi ne-aţi trezit”, dar şi pancarte pe care scrie “Demisia”, “Parlamentarii, demisia”. Un copil pe care tatăl său îl ține pe umeri are o pancartă pe care scrie “Ce faceţi cu viitorul meu?”.

La Arad, alte zeci de manifestanți au venit în central orașului, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, cu steaguri tricolore şi mesaje anticorupţie.

La Constanța, aproximativ 2.500 de oameni au venit în fața Prefecturii, apoi au plecat în marș pe bulevardele orașului. Pe mai multe pancarte scria: “Dacă ne înfruntă munţii, cu munţii ne vom bate pentru viitor şi libertate”, “Curajul e la noi, frica e la ei”, “Corupţia ucide”, “Vrem spitale, nu catedrale”, “Bunicii au fost la război, părinţii la Revoluţie, e rândul nostru”, “Vrem dreptate, aşa nu se mai poate”, “Eroi în halate, nu şpăgari cu cravate”, “Piedone şi Viorel, luaţi-l şi pe Daniel”, “Demisia nu-i de ajuns pentru sângele ce a curs”.

Manifestanţii au cântat Imnul naţional, dar şi “Doamne, ocroteşte-i pe români”. Ei scandează “Dacă vă pasă ieşiţi din casă”, “Parlament penal, marş la tribunal”, “PSD şi PNL, aceeaşi mizerie”, “Ăsta e momentul, jos cu Parlamentul“, “Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, “Colectiv, colectiv”, “Făgădău, nu uita, aşteptăm demisia”, “Nu aveţi coloană, decât oficială”, “Peste tot miliţie, nicăieri justiţie”, “Vine Revoluţia, asta e soluţia”.

La Iaşi, peste 400 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii, unde au avut loc şi manifestaţiile din serile precedente. Oamenii au au aprins lumânări pe care le-au depus la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Ei strigă “Unitate”, “Solidaritate“, “Uniţi salvăm toată România”, “Să vă fie frică, Iaşiul se ridică”. Erau aşteptaţi să li se alăture studenţii din campusul Tudor Vladimirescu.