3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 7:32
No menu items!

Marii retaileri: Ignoranța Guvernului încurajează tăierile ilegale de păduri, cu ocazia Sărbătorilor

spot_img

brazi-de-craciun

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) atrage atenția că autoritățile nu au publicat, nici la două luni de la adoptare, Hotărârea de Guvern privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase. Organizația consideră, astfel, că acesta este un bun prilej pentru evazioniști, pentru a-și acoperi tăierile ilegale de păduri.

”Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) salută aprobarea proiectului de lege privind stabilirea și sancţionarea contravenţiilor silvice, exprimându-și susținerea pentru aceste demersuri ale Ministerului Apelor și Pădurilor. Totuși, în acest context, asociația dorește să denunțe nepublicarea inexplicabilă în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase”, se arată într-un comunicat de presă al AMRCR.

Hotărârea de Guvern adoptată în urmă cu aproape două luni, pe 16 octombrie 2013, modifică normele de comercializarea ale materialelor lemnoase, punând accentul pe interzicerea comercializării lemnului recoltat ilegal și introducând unele prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010, de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

Potrivit reprezentanților AMRCR, organizația a atras atenția autorităților, atât pe cale instituțională, cât și în mod public asupra lipsei de interes manifestate, solicitând rezolvarea cu prioritate a acestei probleme.

”Nici Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, nici Ministerul Apelor și Pădurilor și nici Secretariatul General al Guvernului nu au oferit un răspuns oficial nici în termenul de 30 de zile de la înregistrarea oficială a solicitărilor, lăsând să treacă două luni de la adoptarea Hotărârii de Guvern și mai bine de un an jumătate de la începerea discuțiilor despre problemele generate în piață de actuala legislație instituțiile implicate”, precizează AMRCR.

Astfel, niciuna dintre părți nu cunoaște motivul pentru care documentul nu este publicat și nu găsește resursele sau interesul pentru a-l cerceta.

”AMRCR consideră că acesta este, de fapt ,un prilej pentru evazioniști să prindă ultimul tren de sărbători pentru a-și acoperi tăierile ilegale din pădurile României. Iar autoritățile, prin lipsa de interes afișată, nu fac decât să faciliteze acest lucru, chiar în contextul dezbaterii noului Cod Silvic și a discuțiilor referitoare la limitarea tăierilor abusive”, mai arată asociația.

Potrivit retailerilor, nepublicarea acestei Hotărâri de Guvern  aduce prejudicii economice lanțurilor de magazine și clienților acestora, în condițiile în care această perioadă este cea în care se comercializează brazii de Crăciun.

C.C.