26.1 C
București
miercuri, 17 august 2022 - 1:01
No menu items!

Marian Vanghelie, final de anchetă la DNA. Câte dosare penale a avut edilul în mandatul lui Daniel Morar

spot_img

Dosarul în care Marian Vanghelie este acuzat că ar fi primit, în ultimii 9 ani, peste 30 de milioane de euro mită, a fost finalizat de procurorii anticorupție

Marian Vanghelie_SZ

 Procurorii l-au trimis pe Marian Vanghelie în judecată, în stare de arest, pentru 9 infracțiuni de luare de mită, 9 de abuz în serviciu și 7 infracțiuni de spălare de bani.

Anchetatorii susțin în rechizitoriul trimis instanței de judecată că din 2006 până în 2014, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, ajutat de un apropiat, Mircea Sorin Niculae și de Laura Ciocan, acuzați și ei în acelapși dosar, a cerut și a primit de la un om de afaceri, Marin  Dumitru, bani și foloase necuvenite în valoare de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei).

comunicat DNA

Ca să-și scoată banii pe care trebuia să-i vireze lui Vanghelie, afaceristul Marin Dumitru a supraevaluat serviciile firmelor sale, în contractele de achiziții publice de la primărie, chiar și cu 60% mai mult, spun procurorii.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 este de 295.207.000 de lei, conform DNA, care precizează că instituția nu s-a constituit parte civlă pentru acest prejudiciu.

În declarația pe care a dat-o la DNA, fostul candidat la președinție Mircea Geoană spune că a dat înapoi cele 3 ceasuri primite cadou de el și de soția sa de la Marian Vanghelie.

În anul 2008, , cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Vanghelie Marian-Daniel un ceas marca Glashutte, de culoare negru cu auriu, model Panomatic Crono. Fac precizarea că nu cunosc valoarea acestui ceas. De asemenea, undeva în anii 2008-2009, la diferite aniversări, Vanghelie Marian-Daniel i-a făcut cadou soţiei mele, Geoană Mihaela, două ceasuri marca Vacheron Constantin, unul alb cu auriu şi curea bleumarin, iar celălalt, argintiu cu alb şi curea roz, De asemenea, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. În afară de aceste trei ceasuri menţionate, nu am primit alte cadouri de la Vanghelie Marian-Daniel. Declar faptul că nu cunosc cine şi nici dacă s-a renovat sediul P.S.D. de lângă Magazinul Cocor. Menţionez că eu mi-am desfăşurat campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009 la sediul naţional al P.S.D. din Bulevardul Kiseleff nr. 10.Predau, cu această ocazie, organului de urmărire penală cele trei ceasuri menţionate mai sus.

declarație Mircea Geoană la DNA

Procurorii mai notează în rechizitoriu că primarul Vanghelie a avut, din 2004 până în 2010, la fostul PNA și la DNA-ul condus de Daniel Morar, 6 dosare penale, închise în decursul timpului deoarece „cercetările au fost incomplete”.

O parte a acestor activităţi infracţionale au făcut obiectul cercetărilor în dosarele nr. 24/P/2004 şi 155/P/2004 ale Parchetului Naţional Anticorupţie şi, ulterior, în dosarele nr. 108/P/2005, 157/P/2006, 255/P/2006 şi 130/P/2010 ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie; în toate aceste dosare s-au adoptat, pe fondul unor cercetări incomplete, soluţii de netrimitere în judecată.