14 C
București
vineri, 31 martie 2023 - 15:48
No menu items!

Marfă periculoasă din Turcia, distrusă de autoritățile române

spot_img

Echipe mixte ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor şi ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au prelevat şi transmis spre analiză mai multe probe de grapefruit, dintr-un lot de şase transporturi a câte 20 de tone fiecare, acestea indicând depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă „Imazalil”.

Ca urmare a rezultatelor buletinelor de analiză, întregul lot de 120 tone a fost confiscat şi distrus. Nicio cantitate din aceste fructe, provenind din lotul respectiv, nu a ajuns pe piaţă, precizează MADR.

Controalelor au fost desfăşurate, în perioada 26 octombrie – 16 noiembrie de către echipele ANSVSA şi ale MADR, în scopul verificării respectării legislaţiei privind consumul de alimente, legume şi fructe proaspete.

„Imazalil” este o substanţă activă, cu actiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.

„Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către Autorităţile Competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state”, se precizează în comunicatul MADR.