20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 18:38

Marele zid chinezesc, o minune a lumii antice

spot_img

Marele zid chinezesc, o minune a lumii antice

Construcție gigantică, considerată cea mai mare de pe glob, marele zid chinezesc a fost construit în scop de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei.

Împăratul Qin Shi Huangdi a permis construcţia primei părţi a zidului de la Fluviul Galben, pe crestele munților, ca apărare față de hunii Xiongnu, apoi împăratul Hongzhi a continuat construcția zidului dinastiei Ming,  care apăra contra mongolilor și supraveghea drumurile comerciale.

La construcție, s-a folosit mortar din piatră arsă de calcar amestecată cu amidon de orez, iar, pe interior, amestec de argilă nisipoasă și piatră cioplită. La intervale de câteva sute de metri, s-au construit turnuri cu rol de observare, transmitere de semnale și depozit de arme, care făceau legătura cu capitala.

Pentru a-și proteja statul pe care îl unificase, primul împărat al Chinei, Qin, a poruncit să fie legate între ele fortificații clădite de predecesorii săi, pentru a înainta în direcţiile dorite.

Șerpuind pe crestele munților și ale dealurilor, prin văi adânci, zidul, pavat cu piatră, era folosit ca șosea strategică și ca drum comercial. Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecție guvernamentală, fiind declarat monument istoric, însă doar o mică porțiune a fost reabilitată și accesibilă turiștilor.

R.M.

Articolul precedentCine a fost Frida Kahlo?
Articolul următorRoiniţa, remediu extraordinar