29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 20:36
No menu items!

Marea reinventare a PSD

spot_img

Andi Topala

  • Andi Topală

PSD traversează o criză teribilă și, în același timp, foarte greu de controlat. Partidul trebuie să înfrunte nu numai eșecul de la alegeri și furia unor români care au vrut o schimbare politică, dar și furia unor oameni excluși pentru că s-au răzvrătit.

Sunt de acord cu Victor Ponta care a spus că partidul are nevoie de liniște, unitate interioară, de solidaritatea membrilor, dar asta nu este de ajuns pentru a „reinventa” PSD. Victor Ponta se întreba „cum facem să scăpăm de eticheta de partid al baronilor, care apără corupții”. Răspunsul la această întrebare nu este excluderea lui Vanghelie, Geoană sau Șova. Într-adevăr, au fost cei mai guralivi membrii în ultima perioadă, dar nu așa se va reinventa partidul. Dacă vor să scape de eticheta de „partid al baronilor și corupților”, trebuie să scape de ei. Excluderea celor trei ar fi fost răspunsul la întrebarea „cum facem să scăpăm de eticheta de partid al răzvrătiților”. Departe de mine gândul de a le lua apărarea renegaților, pentru că nu prea i-am văzut punând umărul cu adevărat la reconstrucția partidului în ultimii cinci ani. Tot cu interese meschine și subversive și cu dorința de a prelua puterea îi știu, dar gestul ăsta nu salvează PSD de la prăpastie, pentru că nu este de ajuns.

Sebastian Ghiță a explicat de ce sunt etichetați drept comuniști și a dat și soluția: Ion Iliescu trebuie să plece. Chiar dacă nu-mi place, trebuie să fiu de acord cu el, dar situația este delicată – ca să-l dai afară pe Ion Iliescu, părintele acestui partid, este ca și cum l-ai exclude pe Mircea Ionescu Quintus din PNL. Eu, unul, l-aș vedea pe Ion Iliescu plecând singur și retrăgându-se din viața politică în bibliotecă, unde poate să-și scrie memoriile, la gura sobei, cu un ceai cald pregătit de Nina. Asta dacă într-adevăr ține la viitorul acestui partid.

Dar eu aș adăuga ceva la ce a zis „Sebi” Ghiță. Ca să scape de eticheta de partid al baronilor și corupților, trebuie să scape de ei sau să-i treacă în spatele liniilor. De Nicușor i-a scăpat DNA. Dar de „regele baronilor”, Liviu Dragnea, de Marian Oprișan, de Gheorghe Nichita, de Sebastian Ghiță (tocmai și-a dat demisia la ora la care scriam acest editorial) și mulți alții.

Dacă vrea să reinventeze PSD, Victor Ponta trebuie să dea răspunsuri exacte și concrete la întrebările pe care tocmai le-a ridicat. Excluderea unor răzvrățiți nu este răspunsul la întrebările a cel puțin 6 milioane de români care au taxat PSD și modul de a face politică. Victor Ponta se află, într-adevăr, în fața unei situații extrem de delicate, dar decisive pentru viitorul său politic.

În timp ce scriu aceste rânduri, îl aud pe Sebastian Ghiță la televizor explicându-și gestul și spunând că Victor Ponta i-a cerut demisia, iar el i-a înțeles argumentele. Sunt curios cui îi va mai cere demisia Victor Ponta, pentru că, Sebastian Ghiță este doar un nume de pe o listă  lungă. Cu riscul de a folosi un clișeu, Victor Ponta trebuie să taie în carne vie. Până la os. Chiar el spune astăzi că trebuie luate „decizii dureroase”.

TSD colcăie de tineri care pot reinventa PSD. Eu cred că trebuie puși în valoare. În vremea lui Ponta sau Bănicioiu, TSD a fost pe val. Oameni ca ei trebuie promovați cât mai mult. Și nu mă refer la Mihai Sturzu, despre care chiar mă întreb ce caută în politică. TSD a fost inexistent în lupta din 16 noiembrie. TSD are nevoie de un lider precum a fost Ponta sau Bănicioiu, pentru că PSD are nevoie de pepiniera TSD.