26.4 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 15:33
No menu items!

Marea Neagră amenințată de un dezastru ecologic. Nava eșuată, încărcată cu mii de tone de uree, se scufundă

spot_img

Nava de marfă Vera Su, coordonată de un echipaj turc și care naviga sub pavilion panamez, a eșuat pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra și la circa 60 de kilometri de Vama Veche, pe 20 septembrie. Autoritățile bulgare au intervenit extrem de târziu, iar azi, Marea Neagră este la un pas de un dezastru ecologic. Cele 3.000 de tone de uree ar putea ajunge în mare, mai ales că nava a început să se scufunde și există riscul să se rupă.

Specialiștii spun că există riscul ca nava să se rupă, iar toată încărcătura, un îngrășământ foarte toxic, să ajungă în mare afectând grav habitate marine ale delfinilor, ale păsărilor protejate de lege și ale altor specii din Marea Neagră.

„Se așteaptă, știm de la colegii din Bulgaria, care ne-au relatat că se așteaptă condiții favorabile, pentru a începe descărcarea navei. Din fericire, cele 23 de tone de combustibil au fost evacuate, acest lucru este un aspect pozitiv, având în vedere că există riscul de rupere a navei. Ea a ajuns să stea practic pe teren solid, pe fundul apei, bătută mereu de valuri și de vânt. Există acest risc”, a spus biologul marin Răzvan Popescu Mirceni într-o intervenție televizată.

Autoritățile bulgare spun că speră să poată intra în cala navei pentru a scoate ureea, dar operațiunile sunt îngreunate de vremea rea.

Timp de șase zile după accident, autoritățile bulgare nu au luat nicio măsură pentru salvarea navei, deși vremea a fost favorabilă pentru o operațiune de salvare.

C.Dumitrescu