12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 18:09

Marea Britanie va lansa atacuri cibernetice asupra teroriștilor

spot_img

Ministrul de finanțe al Marii Britanii, George Osborne, membru al Consiliului Național de Securitate, avertizează că Marea Britanie va lansa atacuri cibernetice asupra teroriștilor. George Osborne a susținut un discurs la GCHQ – Cartierul General al Comunicațiilor Guvernului Marii Britanii, unde a ținut să evidențieze faptul că țara sa este capabilă să susțină un război cibernetic cu inamicii săi.

“Marea Britanie va fi în stare să lanseze o ofensivă cibernetică asupra teroriștilor cu ajutorul unor noi tehnologii dezvoltate de serviciile secrete engleze”, a declarat George Osborne. Ministrul a mai spus că peste 450 de amenințări cibernetice asupra mai multor companii au fost monitorizate de GCHQ, în timp ce numai vara trecută au avut loc aproximativ 100 de atacuri lunar.

Astfel, spionii britanici vor avea voie să lanseze atacuri cibernetice asupra hackerilor, a grupurilor criminale, a unor state terțe, dar și asupra jihadistilor.

George Osborne a avertizat că Statul Islamic intenționează să folosească internetul pentru a ucide cetățeni englezi prin întreruperea energiei în stații de metrou, în spitale și în aeroporturi. “ISIS folosește internetul în scopuri propagandistice hidoase: radicalism și planificare operațională”, a mai adăugat ministrul de finanțe.

Cele declarate fac parte dintr-un șir de măsuri luate de guvernul britanic pentru a întări puterea serviciilor secrete în urma atacurilor de vineri seara de la Paris.

Astfel, 1.900 de agenți secreți vor fi angajați pentru a ajuta la distrugerea planurilor ISIS în Marea Britanie, iar personalul serviciilor secrete va crește cu 15%. De asemenea, bugetul Guvernului acordat pentru securitatea cibernetică va crește la 3,2 miliarde de lire sterline, deși s-au făcut reduceri masive în alte domenii.

Osborne a mai adăugat: “Internetul ne-a ajutat pe toți să fim mai bogați, mai liberi, conectați și informați într-o măsura pe care fondatorii săi nici nu au visat-o. Însă a devenit și un vector de spionare, atac, crime și rău.”

Avertizarile ministrului britanic, referitoare la securitatea cibernetică, au fost bine primite de experții industriali care spun că infrastructura Marii Britanii, foarte dependentă de internet, este extrem de expusă.