21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:16
No menu items!

Marea Britanie se pregătește de o desfăşurare „majoră” de trupe în Europa

spot_img

Marea Britanie va propune NATO o desfăşurare „majoră” de forțe pentru consolidarea frontierelor Europei, ca răspuns la mișcările de trupe ruse la granița cu Ucraina, a anunțat, sâmbătă, Guvernul de la Londra.

„Am ordonat forțelor noastre armate să se pregătească de o desfășurare în Europa săptămâna viitoare, asigurându-ne că suntem capabili să ne sprijinim aliații din NATO”, a transmis premierul Boris Johnson într-un comunicat.

Potrivit AFP, este vorba despre trupe, nave de război și avioane de luptă.

Premierul Boris Johnson ia în considerare cea mai mare ofertă posibilă pentru membrii NATO din țările nordice și baltice. Ar fi vorba despre dublarea numărul de soldați și de trimiterea de arme defensive în Estonia, potrivit Reuters. Marea Britanie are în prezent 1.150 de soldaţi dislocaţi în Europa de Est, menționează AFP.

Oficialii de la Londra vor finaliza detaliile ofertei la Bruxelles, săptămâna viitoare, în cursul unei reuniuni a şefilor militari din NATO.

„Acest pachet ar trimite un mesaj clar Kremlinului – nu vom tolera activitatea lor destabilizatoare și vom fi întotdeauna alături de aliații noștri din NATO în fața ostilității ruse”, a declarat Boris Johnson.

Dacă preşedintele rus Vladimir Putin ar alege “calea vărsării de sânge şi a distrugerii” în Ucraina, ar fi o tragedie pentru toată Europa, a precizat el. „Ucraina trebuie să rămână liberă să-şi aleagă singură propriul viitor”, a mai spus premierul britanic.

După ce a fost criticat că nu a intervenit suficient în criza dintre Kiev și Moscova, premierul britanic și-a intensificat eforturile diplomatice. El se va întâlni cu omologii săi din NATO la începutul lunii viitoare. Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe și cel al Apărării vor merge la Moscova pentru discuții cu omologii lor ruși în zilele următoare, în încercarea de a domoli tensiunile.

De asemenea, şeful guvernului britanic va efectua o vizită în regiune în zilele următoare.

Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei în ultimele luni, stârnind temeri legate de o invazie. Deşi, Guvernul rus neagă orice plan în acest sens, insistă asupra unor garanţii scrise pentru securitatea Rusiei, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO.

                                                                                                                    Adina Silav