20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:13
No menu items!

Marea Britanie: Primele rezultate la alegerile locale și europene

spot_img

Partidul lui Nigel Farage revendică un avans considerabil în alegerile locale

 Nigel-Farage Nigel Farage

Nigel Farage, liderul partidului antiimigrație UKIP, se îndreaptă spre un succes la alegerile locale și europene de joi, în condițiile în primele rezultate sugerează câștiguri puternice pentru partidul său, relatează Financial Times și The Daily Telegraph.

Nigel Farage a afirmat, după numărarea unei treimi din buletinele de vot că rezultatul este „de bun augur” pentru alegerile europene, al căror rezultat va fi cunoscut duminică seară.

Farage speră ca UKIP să câștige alegerile europene, marcând astfel prima victorie a partidului său într-un sondaj de opinie la nivel național și lăsându-i pe liderii fiecăruia dintre cele trei partide tradiționale să își pună întrebări serioase despre cum să abordeze insurgența populistă.

Potrivit The Daily Telegraph, până vineri la orele 6:00 a.m. și în condițiile în care 100 din cele 172 de consilii din Anglia și Irlanda de Nord nu trimiseseră încă rezultatele, conservatorii pierduseră 93 de locuri, laburiștii câștigaseră 74, liberal-democrații au pierdut 72, UKIP a câștigat 84, verzii au câștigat un loc, iar alte partide până la șapte.

Liberal-democraţii, parteneri ai conservatorilor în Guvernul de coaliţie condus de David Cameron, ar putea fi marii învinşi ai scrutinului local.

Rata de participare a fost, ca de obicei, scăzută, situându-se în jurul pragului de 36 la sută, potrivit estimărilor preliminare.

Potrivit Financial Times, cel mai mare șoc ar putea surveni în noaptea de duminică, atunci când sunt anunțate rezultatele alegerilor europene: acestea vor constitui ultimul sondaj de opinie la nivel național, înainte de alegerile generale din mai 2015, iar Farage este sigur de o victorie.

UKIP, care nu are niciun mandat în Camera Comunelor, nu ar urma să obţină suficiente voturi pentru a prelua conducerea vreunei primării şi va avea în continuare mai puţini reprezentanţi în consiliile muncipale decât principalele trei partide de pe scena politică britanică.

C.A.