1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 2:43
No menu items!

Marea Britanie: Nu ne vom confrunta cu un aflux de migranţi români şi bulgari

spot_img

immigration

Mark Harper, secretarul de stat britanic pentru Imigraţie a declarat că Marea Britanie nu se va confrunta cu un aflux de migranţi români şi bulgari, după anularea începând din 2014 a restricţiilor care la sunt impuse, aceştia preferând Italia, Spania şi Germania, informează The Guardian online.

În prima evaluare oficială asupra fluxului probabil de români şi bulgari de după anularea restricţiilor impuse pe piaţa britanică a muncii la 1 ianuarie 2014, Harper a declarat că Guvernul nu este mulţumit de venirea unor noi migranţi, dar a sugerat că aceştia ar putea prefer în schimb Germania, Italia şi Spania, susține publicația.

Marea Britanie a impus „controale tranzitorii” în cazul românilor și bulgarilor, ceea ce înseamnă că aceștia pot veni în Marea Britanie doar dacă au un loc de muncă, sunt liber-profesioniști sau se pot întreține.

Harper i-a criticat pe conservatorii care au cerut ca aceste “controale tranziţionale” pe o perioadă de şapte ani să fie extinse după 1 ianuarie. “Pur şi simplu nu este posibil din punct de vedere legal”, a declarat acesta.

Restricțiile nu se vor mai aplica de la 1 ianuarie, oferindu-le cetățenilor din cele două țări acces deplin, pentru prima dată, pe piața muncii din Marea Britanie, amintește The Daily Telegraph, ceea ce stârnește teama că schimbarea va atrage mai mulți imigranți în Marea Britanie, pentru a beneficia de ajutoarele sociale și a folosi sistemul național de sănătate (NHS).

Potrivit lui Harper, fostul ministru britanic de Interne a declarat săptămâna trecută, că a fost comisă o “greşeală spectaculoasă” în 2004, când estimări academice sugerau că în ţară, la vremea respectivă, ar fi urmat să vină doar 15.000 de polonezi şi est-europeni. Secretarul a subliniat că nu intenţionează să comită o asemenea greşeală acum.

“Este o diferenţă mare faţă de (situaţia din) 2004, când eram singura ţară importantă care nu avea controale tranziţionale, iar toate celelalte ţări mari aveau. Oricine a vrut să muncească legal aici a venit în Marea Britanie”, a subliniat secretarul de stat.

Harper a adăugat că alte opt ţări (Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda şi Franţa) anulează de asemenea aceste măsuri la 1 ianuarie şi că, în ţări ca Italia şi Spania, există deja comunităţi importante de români şi bulgari.

C.A.