29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:03
No menu items!

Marea Britanie interzice participarea Huawei la construirea rețelei 5G

spot_img

Guvernul de la Londra va exclude Huawei din proiectul de realizare a rețelei 5G din Marea Britanie, prin obligarea companiilor de telecomunicații de a renunța la echipamentele companiei chineze până în 2027, a afirmat marți Oliver Dowden, secretar de stat responsabil cu sectorul telecomunicațiilor.

Operatorii telecom nu vor mai putea să cumpere componente pentru 5G de la Huawei de la sfârșitul acestui an și vor fi obligați să le înlăture până în 2027 pe cele deja achiziționate.

”NCSC (Centrul Național de Securitate Cibernetică) le-a transmis miniștrilor că a modificat evaluarea de securitate cu privire la prezența Huawei în rețeaua 5G a Marii Britanii”, a afirmat Oliver Dowden.

Această mișcare a guvernului condus de Boris Johnson va provoca reacții negative din partea Beijingului și refacerea relației de încredere totală cu SUA, care se află într-un război politic, economic și ideologic împotriva Chinei. Washingtonul susține că Huawei este folosit de China ca un instrument de spionaj și interceptare la scară largă. În consecință, SUA susține că niciun stat NATO nu ar trebui să utilizeze echipamente Huawei pentru implementarea rețelelor de Internet de generația a cincea. 

În ianuariee 2020, Boris Johnson a decis să permită celor de la Huawei să aibă un rol limitat în strategia 5G. De atunci, Londra s-a arătat dezamăgită de acțiunile Chinei de limitare a libertăților cetățenești în Hong-Kong (fostă colonie britanică) și de tentativele de a ascunde realitățile medicale din Wuhan, în perioada apariției Sars-Cov 2.

Cei mari mari concurenți ai Huawei pe piața echipamentelor telecom sunt Ericsson (Suedia) și Nokia (Finlanda).

T.S.